Дълбинна психология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Дълбинната психология е общ термин, който се свързва с всеки психологически подход изследващ дълбинните (фините или несъзнателни части) на човешката психика. Това включва изследване и интепретация на сънища, комплекси и архетипи и съдържа в себе си всяка психология, която работи с концепцията за несъзнателното.[1]

В практиката дълбинната психология търси да разкрие скритите мотиви като подход към различни душевни болести с убеждението, че разкриването на тези мотиви съществено лекува. Тя търси дълбоките пластове, скрити зад поведенческите и когнитивни процеси.

Началната работа и развитието на теориите и терапиите от Зигмунд Фройд, Карл Юнг, Алфред Адлер и Ото Ранк, които стават познати като дълбинна психология, водят до три перспективи в днешните времена:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „What Is Depth Psychology?“, архив на оригинала от 24 декември 2012, https://web.archive.org/web/20121224081448/http://www.terrapsych.com/depth.html, посетен 24 декември 2012 

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Depth psychology“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.