Дългата сянка на животновъдството

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дългата сянка на животновъдството
Автор Henning Steinfeld, Pierre Gerber, Tom Wassenaar, Vincent Castel, Mauricio Rosales, Cees de Haan.
Първо издание 2006 г.
Оригинален език английски
Жанр Земеделие
Околна среда
Вид доклад на ООН

Дългата сянка на животновъдството – въпроси за околната среда и възможности е доклад на ООН, публикуван от неговото подразделение Организация за прехрана и земеделие (ФАО) на 29 ноември 2006 г., в който се описват пълните щети, които секторът на животновъдството причинява върху околната среда и населението на планетата.

Оценката се основаа на най-новите и пълни данни, като се отчитат преките въздействия от отглеждане на добитък, заедно с нуждата на този отрасъл от фуражни култури. Секторът на животновъдството се очертава сред първите 2-3 най-значими причинители на най-сериозните проблеми на околната среда, в местен и глобален мащаб. Заключенията на този доклад показват, че е нужна сериозно водена политика по отношение на животновъдството.

Данни от доклада[редактиране | редактиране на кода]

  • Животновъдството е отговорно за 18% от парниковите газове, измерени в еквивалент на CO2 (въглероден диоксид). За сравнение секторът на транспорта изпуска 13,5% емисии на CO2.
  • Животновъдство сега използва 30% от земната повърхност на цялата земя, главно за постоянни пасища, но освен това 33% от обработваемите земи по света са използвани за производство на храна за животни.
  • Животновъдството се очаква да бъде основният вътрешен източник на фосфорно и азотно замърсяване на Южнокитайско море, допринасящо за загубата на биоразнообразието в морските екосистеми (т.н. „мъртви зони“).
  • Присъствието на животновъдството в широки пространства на земята и неговото търсене на култури за храна, също допринася за загубата на биоразнообразие.
  • 15 от 24 важни ползи за човека от екосистемите са в състояние на упадък, установеният виновник за което е животновъдството.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Ecovege. org - ООН: Животновъдството е главна заплаха за околната среда
Резюме на доклада в официалния сайт на Организацията по прехраната и земеделието на ООН (Животновъдство е главна заплаха за околната среда)
Официален сайт на ООН (Отглеждането на добитък произвежда повече парникови газове от шофирането на кола, предупреждава доклада на ООН)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]