Направо към съдържанието

Дървесен панголин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дървесен панголин
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
разред:Eotetrapodiformes
(без ранг):Стегоцефали (Stegocephalia)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
(без ранг):Зверозъби влечуги (†Theriodontia)
клас:Бозайници (Mammalia)
(без ранг):Еутерии (Eutheria)
разред:Панголини (Pholidota)
семейство:Панголинови (Manidae)
род:Азиатски панголини (Manis)
подрод:Phataginus
вид:Дървесен панголин (M. tricuspis)
Научно наименование
(Rafinesque, 1821)
Разпространение
Синоними
  • Phataginus tricuspis
Дървесен панголин в Общомедия
[ редактиране ]

Дървесният панголин, наричан още белокоремен или дървесен люспеник (Manis tricuspis) е вид бозайник от семейство Панголинови (Manidae). Той е един от осемте известни днес люспеници. Видът е естествен обитател на тропически и мозаечни гори в Централна и Западна Африка.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Дървесният люспеник е класифициран към подрод Phataginus, който някои автори разглеждат дори и като отделен род. Известни са два подвида описани през 1972 година:

  • Manis tricuspis tricuspis[1]
  • Manis tricuspis mabirae[2]

Разпространение и местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Белокоремните люспеници обитават ареал започващ от Сенегал на запад до езерото Виктория на изток. На юг достига до езерото Танганика и продължава на запад през северната третина на Ангола. Ареалът му включва и атлантическия остров Биоко. Днес видът е изчезнал от територията на Сенегал и Гамбия. Обитава гъсти тропически гори, мозаечни саванни гори и райони обработвани от хората.[3]

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Белокоремният люспеник е най-малкият от видовете люспеници. Дължината на тялото е от 37 до 44 сантиметра, на опашката 40 - 50 cm. Теглото варира от 1,8 до 2,4 kg. Горната страна на главата, гърба, отстрани на тялото и външните повърхности на крайниците и опашката са покрити от люспи. На цвят те са от кафяви до тъмнокафяви и завършват с три върха. Оттук идва и видовото име на латински - tricuspis. Непокритата кожа в областта на корема и крайниците е бяла на цвят. Предните и задните крайници са снабдени с големи нокти. Нямат зъби, а езикът е дълъг. Нормалната телесна температура е в границите 32,6 - 33,6˚C[4].

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Белокоремните люспеници са нощни животни, които водят полудървесен начин на живот. Противно на името си те обитават еднакво добре както дърветата, така и земята. Движат се еднакво добре на четири или на задните си два крайника като балансират с опашката. В случай, че се движат на четирите си крайника дланите са свити и стъпват на външната им повърхност с цел да приберат големите си нокти. В случай на опасност отделят силно миризлив секрет подобно на скунксовете от жлеза в областта на ануса. Поради начина си на хранене част от стомаха е мускулеста подобно на този при птиците и заменя функцията на липсващите зъби. За целта поглъщат и малки камъчета, които да раздробяват хранителното съдържание в стомаха. Когато са нападани от неприятели люспениците се свиват на кълбо като вънщната повърхност е тази част от тялото покрита с люспи.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Видът се храни изцяло с мравки и термити като дневната му консумация е от 150 до 200 грама. Дългият му и лепкав език поема насекомите от разрушени с помощта на ноктите термитници или по повърхността на дърветата, където се придвижват.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Няма ясно изразена сезонност за чифтосване. Бременността продължава около 150 дни. Раждат по едно и много рядко по две малки с меки люспи, които за няколко дни втвърдяват. Малките се движат с майките около три месеца и стават напълно самостоятелни до към петмесечна възраст. В плен доживяват до около 13,5 години.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Rafinesque, 1821. Ann. Sci. Phys. Brux., 7: 215. Obsolete synonyms: M. multiscutata Gray, 1843; M. tridentata Focillon, 1850.
  2. Allen and Loveridge, 1942.
  3. Pangolin Specialist Group. Phataginus tricuspis // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 1 януари 2009. (на английски)
  4. Manis tricuspis, ADW
Портал
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.