Евалд фон Масов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Евалд Роберт Валентин фон Масов
германски военен деятел
Роден
1869 г.
Починал
1942 г. (73 г.)

Националност Германия
ПартияНационалсоциалистическа германска работническа партия

Евалд Роберт Валентин фон Масов е германски генерал-майор и групенфюрер. По време на Балканските войни е командирован в генералния щаб на Българската армия. Юрист по образование.

Принадлежи към известното померанско благородно семейство Масов. Той е най-големият син на пруския генерал от кавалерията и председател на Военния съд на Райха – Роберт фон Масов. Военната му кариера започва с участие в потушаването на боксерското въстание. От 1911 г. е офицер в германския имперски генерален щаб.

След като НСДАП поема властта е назначен начело на Германската служба за академичен обмен (Deutschen Akademischen Austauschdienstes; DAAD). Поради връзката му с България, и академична деятелност, е отличен за доктор хонорис кауза на Софийския университет през май 1939 г., по случай 50-годишния юбилей на Университета. [1] Умира от сърдечна недостатъчност в разгара на Втората световна война.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ewald von Massow в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​