Европейска библиотека

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Европейска библиотека
Информация
Уеб адрес www.theeuropeanlibrary.org
Притежател Конференция на Европейски национални библиотекари
Създаване 2004 г.
Пуснат онлайн 17 март 2005 г.

Европейската библиотека (на английски: European Library) е интернет услуга, която позволява достъп до ресурси на 49 европейски национални библиотеки и нарастващ брой изследователски библиотеки[1]=

Търсенето е безплатно и се предоставят метаданни както и дигитални теми, от които повечето безплатно. Обектите идват от институции, които се намират в страни, членки на Европейския съвет и варират от каталози до пълни текстове книги, списания, вестници, както и аудио записи. Повече от 200 милиона записи могат да се намерят, 24 милиона страници, включително и 24 милиона пълнотекстово съдържание и повече от 7 милиона дигитални теми. Темите са представени на тридесет и пет езика.

История[редактиране | редактиране на кода]

Европейската библиотека е стартирана от Конференцията на Европейски национални библиотекари през 2004 г.[2] Порталът TheEuropeanLibrary.org е пуснат на 17 март 2005 г. Между 2005-2007 г., проектът TEL-ME-MOR е помогнал да се вмъкнат още 10 национални библиотеки от новите членове на Европейския съюз като пълни партньори на Европейската библиотека. Още от началото на 2008 г., повече от девет национални библиотеки в Европейския съюз и Европейска асоциация за свободна търговия са се присъединили към услугата.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Singer, Natasha "Playing Catch-Up in a Digital Library Race"= New York Times, 8 януари 2011. Посетен на 17 януари 2011.
  2. History - The European Library