Европейска библиотека

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Европейска библиотека
Уеб адресwww.theeuropeanlibrary.org
ПритежателКонференция на европейски национални библиотекари
Създаване2004 г.
Пуснат онлайн17 март 2005 г.

Европейската библиотека (на английски: European Library) е интернет услуга, която позволява достъп до ресурси на 49 европейски национални библиотеки и нарастващ брой изследователски библиотеки[1]=

Търсенето е безплатно и се предоставят метаданни, както и дигитални теми, от които повечето безплатно. Обектите идват от институции, които се намират в страни, членки на Европейския съвет, и варират от каталози до пълни текстове на книги, списания, вестници, както и аудиозаписи. Повече от 200 милиона записи могат да се намерят, 24 милиона страници, включително и 24 милиона пълнотекстово съдържание и повече от 7 милиона дигитални теми. Темите са представени на тридесет и пет езика.

История[редактиране | редактиране на кода]

Европейската библиотека е стартирана от Конференцията на европейски национални библиотекари през 2004 г.[2] Порталът TheEuropeanLibrary.org е пуснат на 17 март 2005 г. Между 2005-2007 г. проектът TEL-ME-MOR е помогнал да се включат още 10 национални библиотеки от новите членове на Европейския съюз като пълни партньори на Европейската библиотека. Още от началото на 2008 г. поне 9 национални библиотеки в Европейския съюз и Европейската асоциация за свободна търговия са се присъединили към услугата.

Сайтът се оперира от Националната библиотека на Нидерландия в Хага.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Singer, Natasha "Playing Catch-Up in a Digital Library Race"= New York Times, 8 януари 2011. Посетен на 17 януари 2011.
  2. History - The European Library