Европейска библиотека

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Европейска библиотека
Уеб адресwww.theeuropeanlibrary.org
ПритежателКонференция на европейски национални библиотекари
Създаване2004 г.
Пуснат онлайн17 март 2005 г.

Европейската библиотека (на английски: European Library) е интернет услуга, която позволява достъп до ресурси на 49 европейски национални библиотеки и нарастващ брой изследователски библиотеки[1]=

Търсенето е безплатно и се предоставят метаданни, както и дигитални теми, от които повечето безплатно. Обектите идват от институции, които се намират в страни, членки на Европейския съвет, и варират от каталози до пълни текстове на книги, списания, вестници, както и аудиозаписи. Повече от 200 милиона записи могат да се намерят, 24 милиона страници, включително и 24 милиона пълнотекстово съдържание и повече от 7 милиона дигитални теми. Темите са представени на тридесет и пет езика.

История[редактиране | редактиране на кода]

Европейската библиотека е стартирана от Конференцията на европейски национални библиотекари през 2004 г.[2] Порталът TheEuropeanLibrary.org е пуснат на 17 март 2005 г. Между 2005-2007 г. проектът TEL-ME-MOR е помогнал да се включат още 10 национални библиотеки от новите членове на Европейския съюз като пълни партньори на Европейската библиотека. Още от началото на 2008 г. поне 9 национални библиотеки в Европейския съюз и Европейската асоциация за свободна търговия са се присъединили към услугата.

Сайтът се оперира от Националната библиотека на Нидерландия в Хага.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Singer, Natasha "Playing Catch-Up in a Digital Library Race"= New York Times, 8 януари 2011. Посетен на 17 януари 2011.
  2. History - The European Library