Едвин Канка Чудич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Едвин Канка Чудич
Edvin Kanka Ćudić
босненски правозащитник
Edvin Kanka Cudic, Sarajevo.jpg
Едвин Канка Чудич, 2017 г.
Роден

Националност Флаг на Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина
Образование Сараевски университет
Анкарски университет
Професия правозащитник
Спортна кариера
Спорт Джиуджицу, Джудо
Активност 2003 – понастоящем
Едвин Канка Чудич в Общомедия

Едвин Канка Чудич (на босненски: Edvin Kanka Ćudić) е босненски правозащитник, майстор на бойни изкуства и треньор, политолог и журналист. От октомври 2013 г. е координатор на УДИК[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

На 14-годишна възраст постъпва в спортна школа в Бръчко, наречена Академия за бойни изкуства, ръководена от Бошко Видович. В нея се обучава в продължение на 8 години и получава черен колан в джиуджицу. По-късно изучава джудо и получава черен колан през 2017 г.[1]

Треньор е по джиуджицу в школи по бойни изкуства в Долни Жабар и Горни Зовик край Бръчко от 2006 до 2008 г.[2]

Като журналист на свободна практика от 2008 до 2014 г. си сътрудничи с много медии в Босна и Херцеговина, Черна гора, Хърватия, Сърбия, Северна Македония и САЩ.[3][4]

Завършва специалност „Журналистика“ през 2012 г. в Университета в Сараево. В същия университет получава магистърска степен по политология през 2018 г.

Чудич е основател и председател на правозащитната УДИК, създадена през 2013 г., със седалище в столицата Сараево и офис в родния му град Бръчко. Организацията провежда кампания за правата на човека и помирение в бивша Югославия. Като координатор на АСИК публикува и представя на обществеността документи за военни престъпления в Босна и Херцеговина и работи върху картографиране на паметници на жертви на войни в страните от бивша Югославия[5].

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]