Ейза Григс Кандлер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ейза Григс Кандлер
Asa Griggs Candler
американски бизнес магнат
Asa Candler 2a.jpg
Роден
Починал
Погребан Джорджия, Съединени американски щати
Ейза Григс Кандлер в Общомедия

Ейза Григс Кандлер (на английски език Asa Griggs Candler) е американски бизнес магнат и филантроп, направил своите капитали предимно от продажбата на компанията „Кока-Кола“.

Кандлер също така е и кмет на град Атланта, щат Джорджия, САЩ от 1916 до 1919 година. В негова чест е наречен „Кандлер парк“ в Атланта, графство Кандлер, както и полето Кандлер, на което е построено настоящото международно летище на Атланта – „Хартсфийлд-Джаксън еърпорт“ (Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport).

Роден е във Вила Рика, Джорджия. Той започва своята бизнес кариера като собственик на аптека и производител на лекарства. През 1887 г. купува формулата за производство на сироп, наречен „Кока-Кола“, от нейния създател Джон Пембертън и няколко други дребни акционери, за сумата от 2300 щ. долара.

Успехът на напитката „Кока-Кола“ се дължи до голяма степен на агресивната маркетинг политика, наложена от Кандлер. Прави милиони долари инвестиции в недвижими имоти.

Става основен дарител за Църквата на методистите. Дава 1 млн. долара дарение и земя подарък за университета Емори, който по това време е методистки колеж, за да бъде преместен от Оксфорд, Джорджия, в Атланта. Това дарение е било повлияно от по-малкия му брат – методисткия епископ Уорън Акин Кандлер, който става управител на университета. Кендлър дава милиони за създаването по-късно и на болница „Емори“.

Кандлър претърпява инсулт през 1926 г. и умира на 12 март 1929 г. Погребан е в гробището „Уествю“ в Атланта.