Ейнджъл (сериал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ейнджъл
Angel
ЖанрЕкшън
Фентъзи
Ужаси
Драма
Създател(и)Джос Уидън
Дейвид Грийнуолт
АктьориДейвид Бореанас
Каризма Карпентър
Глен Куин
Алексис Денисоф
Джей Огъст Ричардс
Ейми Ейкър
Винсънт Картхайзър
Анди Халет
Джеймс Марстърс
Мерседес Макнаб
Страна САЩ
Езиканглийски
Сезони5
Епизоди110 (списък с епизоди)
Продукция
Времетраене42 мин
Разпространение
ТВ каналThe WB
Излъчване5 октомври 1999 г. – 19 май 2004 г.
Хронология
Свързани продукцииБъфи, убийцата на вампири
Страница в IMDb
Ейнджъл в Общомедия

„Ейнджъл“ (на английски: Angel) е американски телевизионен сериал, който произлиза от „Бъфи, убийцата на вампири“ и е създаден от Джос Уидън и Дейвид Грийнуолт. Първата серия е излъчена на 5 октомври 1999 г. Както и „Бъфи“, така и „Ейнджъл“ са продуцирани от компанията на Джос Уидън, Mutant Enemy.

Главен герой е вампирът Ейнджъл (в ролята – Дейвид Бореанас). Човешката му душа е върната от циганско проклятие, за да живее с чувството на вина за ужасните си престъпления. През първите четири сезона на сериала Ейнджъл работи като таен детектив в Лос Анджелис, „помагайки на безпомощните“, както гласи мотото му. Обикновено това става чрез битки с демони и полу-демони, които са свързани с Уолфрам и Харт, демонична адвокатска фирма.

„Ейнджъл“ има значително по-мрачна атмосфера от „Бъфи“. В периода 1999 – 2003, когато сериалите са излъчвани едновременно, обикновено „Бъфи“ има по-висок рейтинг, но в крайна сметка последната серия на „Ейнджъл“ (излъчена на 19 май 2004) има повече зрители от тази на „Бъфи“ (на 20 май 2003).