Елинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Eлинг (на нидерландски: helling) е съоръжение за строеж или ремонт.

Корабостроене[редактиране | редактиране на кода]

Най-големия елинг за кораби се използва в Производствено обединение „Северно машиностроително предприятие“ АД за строителството на тежките атомни подводни крайцери със стратегическо предназначение от проекта 941 „Акула“ (СССР).

Също така съществуват плаващи докове-елинги, в които се извършва такъв ремонт на съдовете, който изисква допълнителна защита от обкръжаващата среда. Например, за работите по специалното хидроакустическо покритие на подводниците.

В яхтклубовете това е помещение на брега за съхраняване на съдовете с оборудване за тяхното изваждане и спускане на вода.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Бакал Д.С. и др. Большая олимпийская энциклопедия. М.: Эксмо, 2008. С. 586
  2. Элинг // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: в 86 т. (82 т. и 4 доп.). СПб., 1890—1907

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „эллинг“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​