Ембраер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Embraer
Лого на Embraer
Основана 1969
Седалище Сао Паоло, Бразилия
Служители 23 637
Продукти самолети
Уебсайт http://www.embraer.com
Embraer в Общомедия
Embraer 110

"Ембраер" (съкр. от Empresa Brasileira de Aeronáutica S.A.) е бразилска самолетостроителна компания със седалище Сау Паулу, Бразилия. Тя е четвърти по обем на производство самолетостроител в света след "Еърбъс", "Боинг" и "Бомбардие".

История[редактиране | редактиране на кода]

Създадена в началото на 1950-те години с държавна помощ, като част от тогавашния план за модернизиране на бразилската икономика, първоначално "Ембраер" (тогава под името IPD) произвежда няколко вида хеликоптери в единични бройки.

През 1965 г. персоналът е увеличен до 500 души: тогава започва и производството на първия им самолет - турбовитловия "EMB-110". В началото на 1990-те години "Ембраер" престава да бъде държавен и е приватизиран от "Бонзано Груп".

Оттогава компанията развива дейността си, като освен стандартното си производство на лайнери за средни разстояния започва серийно производство на нови модели за военния сектор, както и частни бизнес самолети.

Актуално състояние[редактиране | редактиране на кода]

През 1999 г. фирмата става износител номер 1 на Бразилия, като и днес продължава да бъде една от ключовите компании за бразилската икономика.

Към юни 2007 компанията е четвъртият по обем на производство самолетостроител в света след "Еърбъс", "Боинг" и "Бомбардие".

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Portal:Ембраер
Уикипедия разполага с
Портал:Авиация