Ержебет Батори

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Елизабет Батори
Елизабет Батори 
Копие на портрет от 1585 г. (изгубен през 90-те)
Родена: 7 август 1560 г.
Починала: 21 август 1614 г. (54 г.)

Ержебет Батори (на унгарски: Báthory Erzsébet, 7 август 1560 - 21 август 1614 г.) е унгарска графиня, произхождаща от една от най-старите и заможни аристократични фамилии в Трансилвания. Нейни роднини по това време са кралят на Полша и главният министър на Унгария, както и множество други важни личности в Европа.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ержебет Батори израства в благороднически род. Когато е на 11 г. баща ѝ Георге Батори умира и майка ѝ Ана Батори я праща за възпитание при семейството на нейния годеник. През 1575 г., на 15 г., е омъжена за граф Ференц Надажди, герой от турския фронт, с когото се оттеглят в замъка Шейде, изолиран в полите на Карпатите. Граф Надажди може да бъде определен като един от героите на Унгария, съумявайки с храброст и бойни умения да удържи турската експанзия в напъните ѝ да превземе северната част на страната. Графът прибавя нейното име към своето, тъй като фамилията Батори е много могъща и да бъдеш в нейните редици означава да имаш голяма политическа мощ (батор (унг.) - смел).

Докато граф Надажди показва безпрецедентна храброст на бойното поле, отблъсквайки турците отново и отново на изходната им позиция при Мохач, Ержебет е оставена сама в далечния си замък.

Батори показва състрадание и съчувствие към поданиците си и лекувайки ги с изработени от нея билки и лекарства, тя печели народната любов и признателност.

Раждат им се четири деца — три момичета и едно момче. Графът умира, когато Ержебет е на 44 години.

След смъртта на Надажди, граф Турзо, един от бойните му другари, проявява претенции към някои от личните имоти на вдовицата. Разгневен от отказа ѝ, той подема кампания по дискредитиране на графинята, подкрепен от Хабсбургската династия, която има интерес да сложи ръка на територията на Унгария. Турзо започва масови кланета в териториите около замъка на графинята Катовице, при които загиват над 600 млади девици. Целта на заговора е да се хвърли вината върху графиня Батори. В нощта на Коледа, Турзо, начело на отряд от 50 бронирани тевтонци, пратени от Хабсбургските му покровители, успява чрез измама да влезе в замъка и да арестува нищо неподозиращата графиня, която празнува Рождеството заедно със семейството си.

Елизабет Батори

Ержебет е арестувана и съдена. Чрез насилие и заплахи заговорниците скалъпват фалшиви показания от слугите на Батори и селяните, живеещи в и около замъка. Самият папа не е склонен да повярва на манипулираните „доказателства“, но под натиска на набиращата мощ Хабсбургска империя е принуден да отстъпи и да осъди Батори за мнимите ѝ деяния. Слугите на графинята са осъдени на смърт, докато поради факта, че е от благороднически род, Батори е осъдена да прекара остатъка от живота си в една от високите кули в собствения си замък.

Според легендата, след четири години, когато разбили вратата на нейния замък не открили трупа ѝ. В приказките тя е, злата кралица, която отвлича млади девойки, за да си осигури вечна младост. Легендата е преразказана от братя Грим.

Ержебет е назована като най-злата жена в историята на предаването „Най-злите жени във историята“. [1]

В музиката[редактиране | редактиране на кода]

Британската хеви метъл група Venom записва песента "Countess Bathory" (Графиня Батори) в техния албум от 1982 г. Black Metal. Шведската група Bathory носи нейното име. Cruelty and the Beast (1998) на Cradle of Filth е вдъхновен от Елизабет Батори. Унгарската блек метъл група Tormentor прави песен "Elisabeth Bathory". През 2010 г. шведската Ghost издава сингъла "Elizabeth". Песента е вдъхновена от нейните престъпления.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Top 10 Most Evil Women