Етнически конфликт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
чеченец се моли по време на Битката в Грозни (1994–95)

Етнически конфликт или етническа война е въоръжен конфликт между две етнически групи. Той се разграничава от гражданската война, където една нация и етническа група воюва със самата себе си, и от регулярната война по това че при втората воюват 2 или повече суверенни държави, които са в конфликт.

Пример за етнически конфликт прераснал във външна инвазия (война?) е конфликтът в Украйна между руснаци и украинци, където украинците търсеха про-европейско развитие, но натискът от страна на съседна Русия не позволяваше това, като към политическите маневри бяха включени и спонсорирани от Русия сепаратистки групи, което доведе до „парцелиране“ на Украйна [1], този тип етнически конфликт произтича от опитите за външно вмешателство в политиката на Украйна, последвани от опити за отнемане суверенитета на Украйна и заличаването на държавата в цялост.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ethnic conflict“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.