Ефективност на стрелбата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Ефективност на стрелбата или действителност на огъня – условен термин обозначаващ степента на съответствие на постигнатите резултати от стрелбата спрямо поставената огнева задача[1]. Като правило, се извежда от следните показатели:

Ефективност на стрелбата се определя от далечината на действителния огън и зависи от много параметри: скорострелността и типа на въоръжението, вида на траекторията, разстоянието до мишената, характера на въздействието на снарядите/куршумите по дадената цел, точността на стрелба на оръжието и от уменията на стрелеца. Тя се счита за висока, ако целта е поразена с малко количество боеприпаси за минимално време.

Приложни аспекти[редактиране | редактиране на кода]

За осъществяване на практическата оценка на ефективността на стрелбата се въвеждат следните количествени характеристики:

  • броя на попаденията за единица време;
  • разход на патрон за едно попадение.

Според съвременните представи се счита, че ефективността на стрелбата се определя от огневата задача, например при водене на огън на поражение по единична жива цел вероятността за поразяване трябва да е не по-малка от 80 – 90%, при водене на огън на подавление – около 50% и безпокоящ огън – около 20%. В случай на групова цел предпочитание се отдава на математическото очакване на процента покрити цели, който при огън на поражение съставлява 50 – 60%, при огън на подавление – 20 – 30% и за безпокоящ огън – 5 – 10%[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Определение термина „Эффективность стрельбы“ на страницах Энциклопедии Министерства обороны Российской Федерации
  2. Пономарев Ю.. О чем говорят сухие цифры?. журнал „Калашников. Оружие, боеприпасы, снаряжение“. Т. 2. 52 – 53 с..
  3. Монетчиков С.. Действительность огня. журнал „Братишка“. 28 – 31 с..

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • С. Г. Губин. Эффективность стрельбы из вооружения боевых машин и стрелкового оружия. ISBN 978-5-87693-566-3.
  • Краткий словарь оперативно-тактических и общевоенных слов (терминов). 320 с..
  • Лови А.. Как правильно оценить эффективность огня стрелкового оружия. Оружие. 56 – 61 с..
  • Лови А.. Кучность оружия? А меткость стрелка?. Оружие. 10 – 13 с..
  • Действительность огня Архив на оригинала от 2017-03-29 в Wayback Machine. ((ru))

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Эффективность стрельбы“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.