Патрон (боеприпас)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Устройство на патрон:
1. Куршум;
2. Гилза;
3. Барут (или друго взривно вещество);
4. Механизъм за презареждане;
5. Капсул

Патронът е работният материал на огнестрелното оръжие. Класическият боен патрон представлява тяло от четири компонента. Гилза, възпламенителен капсул, заряд (барут или пироксилин) и куршум. Калибърът на патрона е външният диаметър на куршума. Има различни видове патрони според предназначението им.

  • Бойните патрони са използвани от всички военни леки стрелкови оръжия. Характеризират се с не голям калибър, но висока начална скорост и оловен куршум, обвит в месингова ризница, като някои от тях имат и стоманена сърцевина за по-голям пробиващ ефект. Някои от тях имат бутилковидна форма на гилзата за по-голямо нагнетяване на газовете при изстрел.
  • Ловните патрони се характеризират с голям калибър. Освен куршум в гилзата може да бъдат поместени разпръскващи се сачми. Някои бойни патрони също се използват за ловни цели.
  • Сигналните патрони се различават от бойните с отсъствието на куршум. Възпроизвеждат само звуков ефект. Използват се за парадни и увеселителни цели.
  • Газовите патрони се използват от газовите оръжия. Вместо куршум изхвърлят прахообразно вещество, което при изстрел се разтваря на сълзотворен или парализиращ газ.