Ефтим Гашев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ефтим Гашев
Ефтим Гашев
общественик от Република Македония
Роден
1925 г. (96 г.)

Ефтим Гашев (на македонска литературна норма: Ефтим Гашев) е писател, публицист и общественик от Република Македония, македонски националист и жертва на политическия терор в Социалистическа Република Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

След 1944 година се включва в революционна група на ВМРО в Югославия. Арестуван е осъден през 1945 година, лежи в различни затвори и концлагери като Идризово, където се среща с хора като Йордан Чкатров и други. Въпреки това се смята за македонец по националност, приема България за агресор по време на Втората световна война и критикува ВМРО на Тодор Александров и Иван Михайлов[1].

До 1966 година е главен директор на предприятието за земеделско снабдяване „Агроснабдител“, Скопие[2].

През 2005 година Ефтим Гашев публикува статия, в която с официални югославски източници доказва малочислеността и неефективността на комунистическата съпротива във Вардарска Македония по време на българското управление през Втората световна война[3] В отговор университетският преподавател Илия Йосифовски[4], Тодор Атанасовски[5] и председателят на Съюза на борците на Македония Гавро Пановски[6] публикуват статии в няколко поредни броя на същия вестник, с които опровергават Ефтим Гашев. Според Гавро Пановски и Орде Ивановски Евтим Гашев е членувал в Бранник и като такъв е участвал във всички пробългарски манифестации в Скопие[7].

През 2006 година влиза в конфликт със „Сдружението на граждани политически прогонвани, затваряни и осъждани за идеята за самостойност на македонския народ и неговата държавност“, тъй като неговото име не е включено в издание за репресираните по време на Югославия на Института за национална история на Република Македония[8].

Автор е на книгите „Сборник – политически затвореници 1945 – 1990“, „Свето писмо“, „Непокор“, „Нашата кауза“, „Сончогледи“, „Драпаници“, „Аритмија“ и други[9].

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония