ESCP Europe

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Е Ес Се Пе Юроп)
Направо към: навигация, търсене
ESCP Europe
Escp-Paris.jpg
Сградата на в ESCP Europe в Париж
Девиз "Европейска идентичност, глобална перспектива"
Основаване 1819 г.
Местоположение Париж, Франция
Уебсайт http://www.escpeurope.eu/
ESCP Europe в Общомедия

ESCP Europe (произношение на френски: Е Ес Се Пе Юроп) е европейски бизнес университет със седалище в Париж и учебни бази в Лондон, Берлин, Мадрид, Торино, Варшава.

Основан през 1819 г., той е най-старият бизнес университет в света[1].

През 2010 г. ESCP се класира на 10-то място сред европейските бизнес университети според Financial Times[2]. През 2010 г. неговата магистърска програма по специалност „Мениджмънт“ (Master in Management) се класира на 1-во място според Financial Times[3], а през 2012 и 2013 г. - на 2-ро[4]. Университетът се класира също на 21-во място в света със своята директорска програма по БМА (Executive MBA)[5]. Програмите на ESCP Europe са тройно акредитирани от международните EQUIS, AMBA и AACSB[6]. Университетът има бележити випускници, работещи в сферата на бизнеса и политиката, като Патрик Томас (главен директор на "Хермес"), Жан-Пиер Рафарин и европейския комисар за вътрешни пазари и услуги Мишел Барниер.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основан е от група бизнесмени и учени в сферата на икономиката, включително икономиста Жан-Бапист Сей и търговеца Витал Ру. "ESCP Europe" е първият бизнес университет в света[7] [8].

Моделиран е в Политехническия университет (основан от Лазар Карнот и Гаспар Монг), но е бил много по-скромен в началните си години, предимно защото не е бил подпомаган от държавата. Университетът постепенно набира статут и значимост през 19-ти век и през 1859 г. е преместен на днешното си местоположение в Париж, "Авеню де ла Републик". През 20-ти век е изразен много по-силен интерес към бизнес науките и през последните години "ESCP Europe" придобива нарастваща значимост сред останалите висши училища. Популярността му води до изработването на взискателен избирателен процес, така че в средата на 20-ти век университетът - вече известен като елитна институция – започва да приема своите студенти чрез състезателен приемен изпит след посещаване на двугодишна подготвителна програма.

"ESCP Europe" е интернационален още от самото си начало. Випускът от 1824 г. с общо 118 студенти е съставен от около 30% чужденци със 7 от испански, 2 от хавански, 5 от бразилски, 5 от холандски, 4 от немски, 2 от гръцки, 2 от португалски, 2 от американски, 2 от чилийски, 1 от савоярдски, 1 от италиански, 1 от шведски, 1 от руски и 1 от хаитянски произход[9]. Езиковото обучение е основна част от 1-вата учебна програма, включвала, освен Френска граматика, курсове по Английски, Немски и Испански. През 1873 г. е основана асоциацията на завършилите "ESCP Europe". През 1921 г. "ESCP Europe" отпразнува своята 100-тна годишнина, отложена поради следвоенната криза, в широкия аудиториум на Сорбоната.

Кампусите на ESCP Europe в Обединеното кралство (отначало Оксфорд, сега Лондон) и Германия (отначало Дюселдоф, сега Берлин) са открити през 1973 г. Следва създаване на учебни бази в Мадрид, Испания (1988), Торино, Италия (2004), Варшава, Полша (2015). Кампусът от Дюселдорф се мести в Берлин през 1984 г., а кампусът от Оксфорд - в Лондон (2005)[10]. Сградата на Лондонския кампус е помещавала преди това "Ню Колидж" – училище на Лондонския университет, и богословски колеж на Обединената реформирана църква.

През 2011 г. "ESCP Europe" става основаващ партньор на HESAM - група от институции институции за изследвания и висше образование в сферата на хуманитарните и обществените науки като Националната академия за администрация (ЕNA), Националната консерватория за изкуства и занаяти (CNAM), Сорбоната. Планирано е че "ESCP Europe", заедно с Националната академия за администрация, да представлява "Колегиум на управление и мениджмънт"[11].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Focus On - Generation Europe Foundation - Business schools and career opportunities. //
 2. Financial Times European Business School Ranking 2012. //
 3. Financial Times Master in Management Ranking 2010. //
 4. Financial Times Master in Management Ranking 2012. //
 5. Financial Times Executive MBA Ranking 2012. //
 6. Triple accredited business schools (AACSB, AMBA, EQUIS)
 7. Kaplan A.: European Management and European Business Schools: Insights from the History of Business Schools, European Management Journal, 2014. //
 8. Focus On - Generation Europe Foundation - Business schools and career opportunities. //
 9. Servan Schreiber Sabine (1994) Les Epices de la République, ESCP – Itinéraire d’une Grande Ecole, 1819–1994, CpL.
 10. History of ESCP Europe. //
 11. Novi Mundi Université (page 34). //

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]