Жан Виго

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Жан Виго
Jean Vigo
френски режисьор
Жан Виго през 1930-те години
Жан Виго през 1930-те години

Роден
Починал
Париж, Франция
ПогребанБаньойско гробище, Баньо, Франция

Националност Франция
Режисура
Активност1930-1934

Уебсайт
Жан Виго в Общомедия

Жан Виго̀ (на френски: Jean Vigo) е френски филмов режисьор. [1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Смесва реализма и сюрреализма, като всичко това е подчертано с цинично, анархистично отношение към живота. Оригинален, самобитен талант. Макар че има завършени само 3 игрални филма и 1 късометражен („Тарис“, 1931), те предизвикват огромен публичен интерес.

Бащата на Виго, Мигел Алмерейда, активен френски анархист, умира в затвора през 1917. Детството на Виго е нещастно и нездравословно, в подхвърляне между роднини и интернати. Той е болен от туберкулоза и накрая се установява в Ница, където през 1930 режисира първия си филм, „По повод на Ница“, сатирично-социален документален филм. Виго се мести в Париж скоро след това и режисира „Нула за поведение“ (1933), който е обявен за „антифренски“ от цензурата, свален е от сцена след пет месеца и не е показван във Франция до 1945 г.

Трогателната история разнищва въпроса за свободата, срещу властта и вероятно съдържа елементи от нещастното детство на самия Виго. „Аталанта“ (1934) е шедьовър, безпощадно атакуващ същността на френската буржоазия. Наложило се да бъде преработен драстично от продуцентите, страхуващи се от реакцията на публиката. Смъртта на Виго на 29-годишна възраст от левкемия отнема на френското кино един от най-обещаващите му таланти.

В памет на филмовия творец всяка година във Франция се дава наградата „Жан Виго“ за филми, характеризиращи се с „независим дух и добра режисура“.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Режисьор[редактиране | редактиране на кода]

година филм оригинално заглавие бележки
1930 За Ница À propos de Nice Документален
1931 Тарис, краля на водата Taris, roi de l'eau Късометражен
1933 Нула за поведение Zéro de conduite
1934 Аталанта L'Atalante

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Jean Vigo, IMDb.com.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]