Жан Ебютерн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Жан Ебютерн
френска художничка
Жан Ебютерн 
Родена: 6 април 1898 г.
Починала: 26 януари 1920 г. (21 г.)

Жан Ебютерн (на френски: Jeanne Hébuterne) е френска художничка. Тя е сред най-популярните модели на художника Амедео Модилиани, с когото съжителства без брак.

Родена е в католическо семейство, баща ѝ Ахил Ебютерн е служител в първия универсален магазин в света "Le Bon Marché". В артистичните среди на Монпарнас Жан е въведена от своя брат Андре Ебютерн, който иска да стане художник. Тя се среща с някои от гладуващите по онова време художници, сред които и Цугухару Фуджита, за когото тя позира.

Като талантлив рисувач, който мечтае за артистична кариера, Жан Ебютерн посещава курсове по рисуване в академията "Колароси". Точно там, през пролетта на 1917 г. тя е представена на Амедео Модилиани от скулпторката Хана Орлова (1888-1968). Скоро след това Жан започва връзка с харизматичния художник и двамата се влюбват. Тя се премества да живее при него, пренебрегвайки възраженията на силно религиозните си родители.

Ебютерн от Модиляни

Описана от писателя Шарл-Албер Сенгрия (1883-1954) като фина, срамежлива, тиха и деликатна жена, Жан Ебютерн се превръща в основна тема на тврбите на Модилиани. През есента на 1918 г. двойката се премества в Ница, където агентът на Модилиани се надява да продаде работите му на зимуващите по Френската ривиера заможни познавачи. В Ница на 29 ноември се ражда първото дете на Жан и Модилиани. През пролетта се завръщат в Париж и Жан разбира, че е бременна отново. През това време Модилиани развива туберкулозен менингит, а от разните зависимости здравето му фатално се влошава.

Амедео Модилиани умира на 24 януари 1920 г. Семейството на Жан Ебютерн я прибира в дома им, но само 2 дни след смъртта на Амедео, объркана и обезумяла, Жан се самоубива бременна в 8-ми месец, скачайки през прозорец на 5-ия етаж. Обвинявайки Модилиани за нейната смърт, семейството ѝ я погребва в Cimetière de Bagneux. Близо 10 години по-късно, останките ѝ са прехвърлени до тези на Амедео Модилиани в гробището Пер Лашез.

Жан Модилиани (1918-1984), дъщерята на Жан Ебютерн и Амедео Модиляни, е осиновена от сестрата на баща си, която живее във Флоренция, Италия. Тя израства, без да знае нищо за своите родители. След проучване на техния бурен живот тя написва през 1958 г. биография на своя баща, озаглавена "Модилиани: човек и мит".

Повече от 30 год. отнема на изкуствоведите да признаят творбите на Жан Ебютерн и да ги направят достъпни за публиката. През октомври 2000 г. нейни работи са включени в голяма изложба на Модилиани във Венеция.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Jeanne Hébuterne“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.