Жан Моне

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Жан Моне
френски държавник
Жан Моне 
Роден: 9 ноември 1888 г.
Починал: 16 март 1979 г. (90 г.)

Жан Монѐ (пълно име на френски: Jean Omer Marie Gabriel Monnet) e френски предприемач и държавник. Считан е за един от бащите на Европейските общности.

Роден е на 9 ноември 1888 г. в Коняк, в прочутата област на Франция, където се произвежда едноименното питие.

Както повечето селяни в областта бащата на Жан Моне - Жан-Габриел, обработва лозя и произвежда коняк с марката на своята семейна фирма „J. G. Monnet & Co“. Майката на Жан Моне - Мариа Демел, е дъщеря на главния технолог на „Енеси Коняк“.

През 1897 г. Жан-Габриел Моне става председател на местния кооператив на производителите на коняк и прави икономическа кариера като започва да изнася продукция в чужбина, включително в САЩ. Заради семейния бизнес в Америка осемнадесетгодишният Жан е изпратен в САЩ. Съединените американски щати оказват потресаващо влияние върху младия и буден французин до такава степен, че 30 години по-късно той решава да постави Европа на пътя към създаване на Съединени европейски щати. Преди да навлезе в политиката живее в Лондон и Северна Америка.

Неговата политическа кариера започва по време на Първата световна война. В периода 1914-1918 г. той е финансов съветник на Алианса относно доставките за провеждането на военните операции. От 1919 г. до 1923 г. Моне е заместник генерален секретар на Обществото на народите.

През Втората световна война е икономически съветник на правителствата на САЩ, Франция и Великобритания, а впоследствие става член на временното френско правителство. Навлизайки в политиката, Моне става един от основните поддръжници на сливането на западноевропейската тежка идустрия и главен архитект на редица планове и проекти за постигането на тази цел:

  • Автор е на Плана „Моне“ (1947 г.), имащ за основна цел възстановяването на икономиката на следвоенна Франция, което е зависело единствено от възстановяването на общоевропейската икономика;
  • Три години по-късно Моне предлага на тогавашния външен министър на Франция Робер Шуман да се изгради съвместно френско-германско производство на въглища и стомана – т. нар. План „Шуман“, който лежи в основата на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС).

На 9 май в реч, вдъхновена от Жан Моне, френският министър на външните работи Робер Шуман предлага Франция, Германия и останалите европейски държави, които желаят да се присъединят, да обединят ресурсите си от въглища и стомана.

Идеята на Жан Моне е проста - той скъсва със старите грандиозни представи за изграждане на обединена Европа изведнъж, по пътя на създаване на федерация. Жан Моне чертае друг път пред европейското обединение - то ще е еволютивно, ще започне от една сравнително малка, но твърде важна и с голямо психологическо значение област - въгледобивът и металургията, и, ако е успешно, ще се разширява постепенно.

Моне е баща на концепцията за интегриране „стъпка по стъпка“ на следвоенна Западна Европа. Вместо пълна и бърза интеграция, той предлага обединението на западноевропейските страни да започне с малки, скромни крачки, даващи реални резултати, които да доведат до солидарност и единодействие между страни - доскорошни врагове. От 1952 до 1954 г. Моне е първи президент на Върховния орган на ЕОВС. През 1955 г. Моне създава Акционен комитет за създаването на Съединени европейски щати. Жан Моне е един от инициаторите на създадените през 1957 г. Евроатом и Европейска икономическа общност. През 1963 Моне е един от първите европейци, удостоен с американския „президентски орден за свобода“. През 1976 г. на срещата на върха на Европейската икономическа общност в Люксембург, Жан Моне е удостоен със званието „Почетен гражданин на Европа“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]