Жилбер д'Есаи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Жилбер д'Есаи
Gilbert d'Aissailly
5-и велик магистър на Ордена на хоспиталиерите
Информация
Управление1163 – 1169/1170
Роден
Починал
1183 г.
ПредшественикАрно дьо Компс
НаследникГастон дьо Мюрол
Жилбер д'Есаи
Gilbert d'Aissailly
в Общомедия

Жилбер д'Есаи (на френски: Gilbert d'Aissailly, известен и с имената Gisberto, Gerbert, Gilbert d'Assalyt, de Aissailly, d'Assilan; на латински: Gilbertus Assaliensis/Salliensis или Girardus Assaby) († 1183), е френски рицар, 5-ият велик магистър на Ордена на рицарите-хоспиталиери. Той е начело на ордена в периода 1163 – 1169/1170 година.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

След смъртта на Арно дьо Компс, за негов приемник е избран Жилбер д'Есаи. Роден е в благородническо семейство от Лангедок, Франция.

При неговото управление Орденът придобива през 1168 г. замъка Белвоар, както и района на Каукаб ал-Хава, северно Бейт-Шеан. Милитаризацията на Ордена продължава и в рамките на няколко години хоспиталиерите сериозно започват да съперничат на тамплиерите във военна мощ. Жилбер д'Есаи е един от водачите на кръстоносния поход в Египет, воден от крал Амалрих I Йерусалимски. След като на 3 ноември 1168 г. кръстоносците превземат Пелусиум, кампанията завършва с провал през 1169 г. Тъй като в резултат на финансирането на военния поход, Орденът силно задлъжнява, Жилбер д'Есаи подава оставка от поста велик магистър през 1169/1170 г.

След напускането на ордена води отшелнически живот. През 1183 г. по време на пътуване към Англия, където възнамерява да посети английския крал Хенри II, се удавя в Ламанша, в близост до Диеп. Негов приемник е Гастон дьо Мюрол.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Steven Runciman: A History of the Crusades. Band II, S. 384
  • G. Manara: Storia dell' Ordine di Malta ne' suoi gran maestri e cavalieri, 1846,
  • Pierre d'Avity и Johann Ludwig Gottfried: Archontologiae Cosmicae. Buch III, Frankfurt am Main, 1628, S. 33 [1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Арно дьо Компс Велик магистър на Ордена на хоспиталиерите (1163 – 1169/1170) Гастон дьо Мюрол