Жлезист лопен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Жлезист лопен
Природозащитен статут
DD
Недостатъчно данни[1]
Червена книга на България
EN
Застрашен[2]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Астериди (asterids)
разред:Устноцветни (Lamiales)
семейство:Живеничеви (Scrophulariaceae)
род:Лопен (Verbascum)
вид:Жлезист лопен (V. purpureum)
Научно наименование
Hub.-Mor.
Синоними
  • Verbascum glanduligerum Velen.
[ редактиране ]

Жлезист лопен (Verbascum purpureum) е растeние, вид лопен, балкански субендемит, разпространен в района на Западното Черноморие от Румъния до Турция през България и района на планината Сакар. В Червената книга на България растението е вписано като Застрашен вид.

Разпространение и местообитания[редактиране | редактиране на кода]

Жлезистият лопен е разпространен в Източната част на Балканския полуостров - Източна България, Югоизточна Румъния, европейската част на Турция. В България видът се среща по Черноморското крайбрежие, Тунджанската хълмиста равнина на надморска височина до 200 m.[3] Среща се в тревни съобщества по сухи припечни песъчливи и каменисти места. Характерен вид за крайбрежните и вътрешните неподвижни дюни. Важни находища има при Побити камъни, дюните южно от устието на Камчия, при Несебър и в района на Сакар.

Описание на вида[редактиране | редактиране на кода]

Родопският лопен е двугодишно тревисто растение, късо жлезистовлакнесто. Едногодишните розетки са с удължени, дълбоко перестонаделени, листа. Цветоносните стъбла са високи около метър. Цветовете са с диаметър до 2,5 cm, венчето е жълто, тичинковите дръжки са оранжеви с бели власинки, прашниците са бъбрековидни. Плодът е кутийка. Цъфтежът е юни – юли, а плодовете узряват август – септември. Насекомоопрашващо се растение. Размножава се със семена. Много малък процент от поникналите растения оцеляват до цъфтеж и плодоносене.

Мерки за защита на вида[редактиране | редактиране на кода]

Плътността на популациите е много ниска. Движи се обикновено под 0,05 индивиди/m², като съотношението между вегетативни (едногодишни) и генеративни растения е 95:5. Напоследък най-значимо е унищожаването на популациите в резултат на туристическата инвазия със съпътстващото строителство но Черноморието. Отрицателно влияние имат и залесяването с иглолистни, лозарството по песъчливите терени в крайбрежната зона, интензивната паша.

Източници[редактиране | редактиране на кода]