Завръщане в синята лагуна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Завръщане в синята лагуна
Return to the Blue Lagoon
РежисьориУилям Греъм
ПродуцентиУилям Греъм
СценаристиЛесли Стивънс
Базиран напо едноименната книга на:
Хенри де Вер Стакпул
В ролитеМила Йовович
Браян Крауз
МузикаБазил Поледорикс
ОператорРобърт Стедман
МонтажРоналд Дж. Фаган
РазпространителColumbia Pictures
Премиера2 август 1991 г.
(Дания)
Времетраене102 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет$11 000 000
Приходи$2 808 000
Хронология
Синята лагуна (1980)
Синята лагуна: Пробуждане (2012)
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Завръщане в синята лагуна“ (на английски: Return to the Blue Lagoon) е американски романтичен приключенски филм от 1991 година, продуциран и режисиран от Уилям Греъм, в главните роли участват Мила Йовович и Брайън Крауз, Филмът е продължение на „Синята лагуна“ (1980). Сценарият на Лесли Стивънс е базиран на романа „Градината на Бога“ (The Garden of God) на Хенри де Вер Стакпул. Музиката към филма е композирана от Базил Поледорис. Песента към края на филма A World of Our Own се изпълнява от Surface с участието на Бернард Джаксън. Музиката е написана от Бари Ман, а текстовете са написани от Синтия Уейл.

Филмът разказва историята на две малки деца, израснали на тропически райски остров в южната част на Тихия океан. Техният съвместен живот е блажен, но не и без физически и емоционални промени, докато съзряват и се влюбват.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

През 1897 г. г-жа Сара Харгроув, вдовица, и две малки деца напускат кораба, с който пътуват, тъй като екипажът на кораба е заразен с холера. След няколко дни плаване, Кърни, моряк, изпратен с тях, се опитва да убие момчето заради непрестанния му плач. Сара гневно удря Кърни с харпун до смърт и изхвърля тялото му зад борда. Тримата пристигат на красив тропически остров в южната част на Тихия океан. Сара се опитва да ги отгледа, за да бъдат цивилизована, но скоро се отказва, тъй като осиротялото момче Ричард е родено и израснало от млади любовници на същия остров и влияе на дъщерята на вдовицата Лили. Те растат и Сара ги възпитава от Библията, както и от нейните собствени знания, включително фактите от живота. Тя предпазливо изисква от децата никога да не ходят на забранената част на острова.

10 години по-късно, когато Ричард и Лили са на около 12 и 10 години, Сара умира от пневмония, оставяйки ги да се грижат за себе си. Сара е погребана на живописен нос с изглед към района на приливния риф. Заедно децата оцеляват единствено благодарение находчивостта и изобилието на отдалечения им рай. Шест години по-късно Ричард и Лили се превръщат в силни и красиви младежи. Те живеят в къща на плажа и прекарват дните си заедно в риболов, плуване и проучване на острова. Двамата съзряват и се развиват и постепенно са физически привлечени един от друг. Ричард дава възможност на Лили да спечели състезание - игра за събиране на великденски яйца и като награда се гмурка, да намери перла за Лили. Неговата склонност към надбягване с плуване на акула в лагуната разпалва домашна кавга; Лили смята, че е безразсъден, но жизнеността кара Ричард да се чувства мъжествен.

Лили се събужда сутрин с първия си менструален цикъл, точно както Сара описва прага на женствеността. Ричард се събужда сутрин с ерекция и лошо настроение, които не може да обясни. След това те встъпват в спор относно неприкосновеността на личния живот и правилата на тяхната покойна майка. Една вечер Ричард тръгва към забранената част на острова и открива, че аборигени от друг остров използват светилището на впечатляващ, подобен на Кон-Тики идол, за да пожертват победени врагове на всяко пълнолуние. Ричард се маскира с кал и се крие в мръсотията; Междувременно Лили се притеснява за изчезването му. Ричард избягва невредим, макар да го вижда самотен местен. В крайна сметка Ричард и Лили откриват естествената любов и страст, които задълбочават емоционалната им връзка. Те се влюбват и обменят сватбени обети и пръстени в средата на джунглата. През следващите няколко месеца те задълбочават новите си чувства един към друг.

Скоро след това на острова пристига кораб, с който пристигат непокорни моряци, горд капитан и красивата му, но разглезена дъщеря Силвия Хилиард. Групата е посрещната от младата двойка и те искат да бъдат върнати обратно в цивилизацията след много години в изолация. Силвия се опитва да открадне Ричард от Лили и да го съблазни, който докато се изкушава от странните и начини, осъзнава, че Лили е сърцето и душата му. Разстройвайки Силвия. Ричард ядосано изоставя Силвия в лодката по средата на залива и изплува на брега. Междувременно Куинлан, моряк, гледа Лили как се къпе във водите на водопада и я задърпва в къщата. Той се опитва да я изнасили и да открадне перлата ѝ, преди Ричард да дойде на помощ. Куинлан открива огън на Ричард, който бяга. Ричард примамва Куинлан към смъртта му в челюстите на акулата в зоната на плитките рифове. След завръщането си той се извинява на Лили за това, че я е наранил и тя разкрива, че е бременна. Тя му казва, че ако иска да си тръгне, тя няма да го спре, но иска да отгледа детето си далеч от цивилизацията и от оръжията. Те решават да останат и да отгледат детето си на острова, тъй като смятат, че техният блажен живот няма да се сравни с цивилизацията. Корабът тръгва и двамата млади любовници остават на острова и имат бебе, момиче.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Роля Изпълнител
Лили Харгроув Мила Йовович
Пади/Ричард Лестрейндж младши Браян Крауз
Г-жа Сара Харгроув Лиза Пеликан
Лили като малка Кортни Барила
Ричард като малък Гарет Ратлиф Хенсън
Лили като бебе Ема Джеймс
Ричард като бебе Джаксън Бартън
Силвия Хилиард Нана Кобърн
Капитан Джейкъб Хилиард Браян Блейн
Куинлан Питър Хехир
Гидънс Александър Питърсънс
Първи капитан Джон Ман
Кърни Уейн Пиграм
Пенфилд Джон Дикс

История и производство[редактиране | редактиране на кода]

Филмът е заснет на място в Австралия и Тавеуни, Фиджи.

Рецепция[редактиране | редактиране на кода]

Подобно на оригинала, филмът получи отрицателни отзиви. Притежава рядък рейтинг от 0% за Rotten Tomatoes въз основа на 30 рецензии с консенсус: „Въпреки буйните си тропически пейзажи и атрактивни води, „Завръщането в Синята лагуна“ е също толкова смешно, колкото и предшественикът му, и му липсва самодоволство и неволен смях, който може би направи го виновно удоволствие.“

Филмът също се изплъзна на касата. При бюджет от 11 000 000 долара, той е по-малко от 3 000 000 долара в Съединените щати.[1]

Български дублаж[редактиране | редактиране на кода]

NOVA Broadcasting Group (2010)
Озвучаващи артисти Христина Ибришимова
Йорданка Илова
Силви Стоицов
Николай Николов
Христо Узунов
Преводач Димитър Миланов
Тонрежисьор Стефан Дучев
Режисьор на дублажа Димитър Кръстев

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]