Направо към съдържанието

Запалка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Съвременна евтина газова запалка

Запалката е портативно устройство за бързо получаване на огън. В зависимост от използваното гориво в тях, се разделят основно на газови и бензинови. Те се разделят на различни видове в зависимост от начина, по който се извършва запалването на горивото.

През 1932 година американският предприемач Джордж Блейдел разработва бензинова запалка Зипо, отличаваща се с малки размери, удобство в използването и висока надеждност. [1].

С разработването на газовите запалки, използващи за гориво пропан-бутан, те придобиват голяма популярност поради липсата на острата бензинова миризма.

Горивото (бензина) се подава през фитил от стъклотъкан или естествено влакно вследствие на естественото капилярно действие от резервоара към мястото на горене.

Газова запалка с използване на „камънчета“ за запалка.

Горивото в случая изтича през един редуциращ вентил с високо налягане от резервоара към горивната дюза. Газовите запалки не работят добре при много ниски температури, тъй като налягането на газа спада.

Електрическа запалка

[редактиране | редактиране на кода]

В този случай вместо открит пламък се използва нагревателна жичка, която се захранва от обикновено акумулаторна батерия. Този вид нагряване е достатъчен само за запалване на цигара или за запалването на открит пламък от някъкъв вид гориво.

Устройство за запалване

[редактиране | редактиране на кода]
Камъчета за запалка от феросплав

Използват се няколко принципа на запалване:

  • Запалване от искра, получена при търкане на феросплави от вида на цериево-железни сплави с друг твърд материал като например кремък, чрез завъртане на колелцето на запалката;
  • Запалване с нагрят предмет (например загрята от електрически ток проводникова нишка);
  • Запалване с електрическа искра, възникваща при бързо затваряне и отваряне на електрически контакт или от пиезопластинка, която от удара на механизма на запалване създава високо напрежение, което от своя страна създава електрическа искра.

От 11 март 2008 година в ЕС не трябва да се използват обикновени запалки без осигуровки за използване от деца, както и запалки с ефекти за забавление[2][3]. Причината е случаите от предизвикването на пожари от деца.

По време на граждански полети е недопустимо транспортирането на ветроустойчиви запалки с факелен стоящ пламък, както и газовигорелки, съдове с газ, повече от една запалка и други. Забранено е носенето на запалки под формата на пистолети и друго оръжие.[4]

  1. The Early History of Zippo: The Birth of the Zippo Lighter // LighterMall. Архивиран от оригинала на 2017-09-17. Посетен на 24 август 2015. (на английски)
  2. Entscheidung 2006/502/EG der Europäischen Kommission
  3. Entscheidung 2007/231/EG der Europäischen Kommission
  4. Die Mitnahme von Benzinfeuerzeugen ist generell nicht gestattet. In seltenen Einzelfällen wird die Mitnahme geduldet, wenn Watte und Docht entfernt wurden.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „зажигалка“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​