Запалка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Съвременна евтина газова запалка

Запалката е портативно устройство за бързо получаване на огън. В зависимост от използваното гориво в тях, се разделят основно на газови и бензинови. Те се разделят на различни видове в зависимост от начина, по който се извършва запалването на горивото.

През 1932 година американският предприемач Джордж Блейдел разработва бензинова запалка Зипо, отличаваща се с малки размери, удобство в използването и висока надеждност. [1].

С разработването на газовите запалки, използващи за гориво пропан-бутан, те придобиват голяма популярност поради липсата на острата бензинова миризма.

Видове запалки[редактиране | редактиране на кода]

Бензинова Запалка[редактиране | редактиране на кода]

Горивото (бензина) се подава през фитил от стъклотъкан или естествено влакно вследствие на естественото капилярно действие от резервоара към мястото на горене.

Газова запалка[редактиране | редактиране на кода]

Газова запалка с използване на „камънчета“ за запалка.

Горивото в случая изтича през един редуциращ вентил с високо налягане от резервоара към горивната дюза. Газовите запалки не работят добре при много ниски температури, тъй като налягането на газа спада.

Електрическа запалка[редактиране | редактиране на кода]

В този случай вместо открит пламък се използва нагревателна жичка, която се захранва от обикновено акумулаторна батерия. Този вид нагряване е достатъчен само за запалване на цигара или за запалването на открит пламък от някъкъв вид гориво.

Устройство за запалване[редактиране | редактиране на кода]

Камъчета за запалка от феросплав

Използват се няколко принципа на запалване:

  • Запалване от искра, получена при търкане на феросплави от вида на цериево-железни сплави с друг твърд материал като например кремък, чрез завъртане на колелцето на запалката;
  • Запалване с нагрят предмет (например загрята от електрически ток проводникова нишка);
  • Запалване с електрическа искра, възникваща при бързо затваряне и отваряне на електрически контакт или от пиезопластинка, която от удара на механизма на запалване създава високо напрежение, което от своя страна създава електрическа искра.

Сигурност[редактиране | редактиране на кода]

От 11 март 2008 година в ЕС не трябва да се използват обикновени запалки без осигуровки за използване от деца, както и запалки с ефекти за забавление[2][3]. Причината е случаите от предизвикването на пожари от деца.

По време на граждански полети е недопустимо транспортирането на ветроустойчиви запалки с факелен стоящ пламък, както и газовигорелки, съдове с газ, повече от една запалка и други. Забранено е носенето на запалки под формата на пистолети и друго оръжие.[4]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Early History of Zippo: The Birth of the Zippo Lighter. // LighterMall. Посетен на 24 август 2015. (на английски)
  2. Entscheidung 2006/502/EG der Europäischen Kommission
  3. Entscheidung 2007/231/EG der Europäischen Kommission
  4. Die Mitnahme von Benzinfeuerzeugen ist generell nicht gestattet. In seltenen Einzelfällen wird die Mitnahme geduldet, wenn Watte und Docht entfernt wurden.
CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „зажигалка“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​