Здравословно хранене

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Здравословното хранене е балансирана консумация на храна,[1] осигуряваща повече от 40 хранителни вещества. Тези незаменими хранителни вещества включват 9 аминокиселини. Аминокиселините се съдържат в: белтъците, някои мастни киселини, (съдържащи се главно в растителните мазнини), витамините и минералните вещества. Храните доставят също веществата,източници на енергия за организма - белтъци, въглехидрати и мазнини. Храните, особено тези от растителен произход, са богати източници на биологично активни съединения, които не са хранителни вещества, но оказват влияние върху здравето на човека. Пълноценното хранене изисква консумация на разнообразна храна. Това може да се постигне, kато в диетата се включат храни от различните хранителни групи. Препоръчително е в отделните дни да се избират различни представители на тези групи. При децата количеството на консумираните храни е по-малко. При бременните или кърмещите жени, старите хора които са с високи физически натоварвания, или други различни заболявания, диетите може да са различни и трябва да съответстват на специфични изисквания за съответното състояние.Трябва да се посъветвате с личният си лекар. Диетолозите казват, че най-добрият метод да намалим теглото си, ако не поемаме храна след 17.00. Но, други учени са на мнение, че вечерята е важна.Преяждането вечер е един от факторите за трудно лечими заболявания като гастрит, възпаление на жлъчния мехур и панкреатит. Големите дози храна претоварват тялото ви, утежняват преработката и усвояването на храната. За да нямаме проблеми с наднорменото тегло и гастроентирологичните заболявания, най-добре е да се храним умерено. Пърженото не е полезно. Когато се обработва месо или риба трябва да не е пържена, по-скоро варена или печена. Защо е толкова важно да дъвчем храната добре?

Когато дъвчем старателното храната, даваме време на слюнката да отдели ензим, наречен птиалин, който е отговорен за разграждането на въглехидратите. Когато не дъвчем както трябва, храната продължава пътя си надолу в хранопровода и без този ензим хранителните вещества не се разграждат пълноценно. Поради това, тялото трябва да се труди двойно, за да премахне всичко, от което не се нуждае.

Когато не сдъвкваме храната правилно, предотвратяваме правилното отделяне на ензими и караме някои органи да работят повече от нужното, за да разградят определени вещества. Още повече, когато не дъвчем както трябва храната и затрудняваме разграждането на храната, тялото става неспособно да разделя добре полезните хранителни вещества от токсините, което предизвиква недохранване и отравяне на тялото.

Проблеми свързани с нестарателното сдъвкване на храната

Храносмилателни проблеми: Когато не дъвчем правилно храната, това рано или късно довежда до някакъв вид храносмилателен проблем. Неправилното дъвчене предотвратява разграждането и изхвърлянето на остатъците от храната. Това може да предизвика чувство на тежест, газове, задръстване на дебелото черво и запек.

Забавяне на метаболизма: хранейки се по този нездравословен начин, ние затрудняваме функциите на органите, които отговарят за метаболизма. Бавното храносмилане забавя метаболизма и затруднява горенето на калории.

Качване на тегло: бавният метаболизъм е синоним на напълняването, защото тялото не изгаря калориите лесно и се натрупват излишни вещества, които се премахват трудно. Но освен това, неправилното дъвчене е причина да ядем повече, отколкото трябва, защото е причина да не усещаме заситеността, която храната би трябвало да ни дава.

2. http://www.jenskisvqt.com/zdrave/duvcheneto-i-bavnoto-hranene-kluchat-kum-otslabvaneto-i-dobroto-zdrave

  1. http://zdravensvqt.com/какво-представлява-здравословното-х