Транс-мазнина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Въпреки че маргаринът е сред най-заклеймяваните продукти, при производството му съществува тенденция за заместване на хидрогенирането на мазнини с преестерифициране. Сега потребителите трябва да бъдат внимателни най-вече при избора на сладкиши.

Транс-мазнините (срещани още като (частично) хидрогенирани, хидрогенизирани, хидрирани или понякога втвърдени) са ненаситени мазнини, чиято структура е умишлено изменена. ̞Те са резултат от процеса хидрогениране, при който се добавя водороден атом, по този начин оказвайки промяна в естествената структура на растителната мазнина.

Използват се поради ниската им цена и високата им трайност. Този тип мазнини подобряват вкуса, текстурата и срока на годност на продуктите, затова са и предпочитани от страна на производителите. Тяхната консумация носи риск за здравето и има данни, че увеличават нивата на лошия холестерол, намаляват нивата на добрия холестерол, не се разпознават от организма и същевременно се отлагат по кръвоносните съдове (поради неразпознаваемата им структура).

Широко разпространени са в промишлеността (най-вече хранително-вкусовата). Откриват се в маргарини, солени изделия (напр. чипсове, снаксове, солети, крекери, тестени закуски), сладки изделия (вафли, бисквити, сладоледи, кексове, кроасани), а дори и в „неподозирани“ продукти като хляб или таратор под формата на напитка. В някои вериги за бързо хранене предлаганите картофки се пържат именно в хидрогенирани растителни масла.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]