Кекс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кекс
Двуцветен ванилово-какаов кекс
Двуцветен ванилово-какаов кекс
Видкейк
Основни съставкияйца, брашно, захар, олио и подправки
Разновидностистафиди, банан, конфитюр и др.
Кекс в Общомедия
Кекс с грозде

Кексът (от англ. cakes (мн.) през нем. Keks), също кейк[1] е вид сладко тестено изделие, изпичано в кръгла или продълговата форма, съдържащо ядки, сушени плодове и др. Това е сред най-лесните и бързи за приготвяне десерти.

Класическа рецепта[редактиране | редактиране на кода]

Класическата рецепта (двуцветен ванилово-какаов кекс) включва достъпни продукти и е лесна за приготвяне.[2][3][4][5]

Необходими продукти[редактиране | редактиране на кода]

Приготвяне[редактиране | редактиране на кода]

Разбива се захарта с яйцата, след което се добавя кисело мляко, в което е разбъркана содата. Сместа се разбърква наново с добавено олио и ванилия. Пресява се брашното заедно с бакпулвер и при непрекъснато разбиване се добавя към течната смес и се разбива до получаване на хомогенна смес. Формата за кекс се намазва с олио преди да се изсипе в нея сместа, като се оставя 1 кафеена чаша от нея, в която се добавя какаото, за да я оцветите. Какаовата смес се изсипва равномерно върху ваниловата.

Кексът се пече в предварително загрята на 180 °C фурна за около 40 минути. След като изстине, може да се поръси с пудра захар.

Нестандартни рецепти[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват много на брой варианти на кекса, включващи плодове (като ябълки и банани), конфитюри, сушени плодове и др. Нестандартни кексове включват тъмна бира; грозде и вино; тиква, ябълки и карамелена глазура; моркови и лимонова глазура; круши и шоколад; брашно от лимец с дюли; и др. Солени кексове се приготвят от брашно от лимец или пълнозърнесто брашно[6].

Кръгли форми за печене[редактиране | редактиране на кода]

Популярни видове кекс[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]