Обикновена дюля

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Дюля)
Тази статия е за растението. За селото в Югоизточна България вижте Дюля (село).

Обикновена дюля
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Розиди (rosids)
(без ранг):Фабиди (fabids)
разред:Розоцветни (Rosales)
семейство:Розови (Rosaceae)
род:Дюля (Cydonia)
вид:Обикновена дюля (C. oblonga)
Научно наименование
Mill., 1754
Mill., 1768
Обикновена дюля в Общомедия
[ редактиране ]
Дюля
Quinces, raw
(Хранителна стойност за 100 g продукт)
Калций, Ca11 mg
Желязо, Fe0.7 mg
Магнезий, Mg8 mg
Фосфор, P17 mg
Калий, K197 mg
Натрий, Na4 mg
Цинк, Zn0.04 mg
Мед, Cu0.13 mg
Селен, Se0.6 μg
  Други
Обикновена дюля в Общомедия

Обикновената дюля (Cydonia oblonga) е вид растение от семейство Розови (Rosaceae), единствен представител на род Дюля (Cydonia). Дюлята е широколистно листопадно растение. Тя представлява храст или невисоко дърво. Дюлята е със сравнително слаборазвита коренова система, която е съставена от множество неголеми странични корени, които водят своето начало от основата на растението. На дълбочина корените на дюлята не достигат до повече от 80 – 100 cm.

Стъблото и корените на дюлевото дърво са покрити със сива, а понякога със сиво-кафява кора, която е сравнително тънка. Дюлята рядко е голяма на височина. Рядко се случва дюлево дърво да надвиши на височина 7 m.

Дюлята има сравнително големи листа, които имат правилна яйцевидна форма и гладък ръб. Горната страна на листата е тъмнозелена на цвят, а долната – светлозелена, а понякога почти бяла. Този цвят се дължи на големия брой бели власинки, които покриват долната им страна.

Цветовете на дюлевото дърво са бледорозови на цвят. Цветовете са двуполови и имат петделни чашка и венче. Чашката на цвета е бледозелена на цвят, а венечето е бледорозово, а понякога напълно бяло. Цветът и формата на цветовете на дюлевото растение имат за цел да привличат насекомите, които са основното средство за опрашването на цветовете.

Подобно на други розоцветни растения, дюлята освен същинските плодове образува и лъжлив „крушовиден“ или „ябълковиден“ плод. Плодът на дюлята напомня по структура този на ябълката и крушата. В изграждането на лъжливия плод на дюлята освен плодникът участва и цветното легло.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Cydonia oblonga (Mill., 1768). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)