Тесто

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тесто

Тестото представлява еднородна смес от брашно, малко количество вода и други съставки като готварска сол, захар, мая, сода за хляб, мазнина, яйца, прясно или кисело мляко. Тестото се използва за направата на т.нар. тестени изделия.

В зависимост от продуктите и технологията на приготвяне съществуват различни видове тесто:

В зависимост от консистенцията си, тестото се излива във форма (като пандишпана и течното тесто за палачинки), шприцова (като тестото за тулумбички) или се меси и точи (като козуначеното тесто). В кулинарната практика се използват специални ножове за тесто, както и формички за сладки и соленки.

Тестото подлежи на разнообразна термична обработка: обикновено се пече на фурна (хляб, козунак и др.), понякога се пържи (мекици, бухтички), а в редки случаи се вари (пелмени).

При видовете тесто, съдържащи захар, трябва да се внимава и да не се превишава посоченото количество в рецептата, понеже при печене захарта спира процеса на бухване и изделието остава клисаво и ронливо.

Обикновено, за да не загаря тестото по дъното на формата, тя се намазнява и/или посипва с брашно. При лепкави теста, които изискват ръчно оформяне (например някои видове соленки) мазнината и брашното спомагат също за по-лесното отделяне на тестото от пръстите.