Знамена на югославските републики

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Знамената на югославските републики са различни за шестте съставни републики на СФРЮ. Тези знамена са се издигали наравно с югославското знаме на национални празници и други събития от национално значение.

Националните знамена на югославските републики изглеждат така:

Знамената на повечето югославски републики са историческите флагове на съответните страни като включват в дизайна си голяма петолъчка в центъра, със златен кант по края ѝ. Тези петолъчки символизират комунистическия строй на страната и югославскатото единство (същата петолъчка със златен кант има и на федералното югославско знаме).

Македонското и босненско знаме следват друг дизайн. Знамето на СР Македония представлява червено знаме, също символ на комунизма, а в горния ляв ъгъл има изобразена червена петолъчка със златен кант. Знамето на СР Босна и Херцеговина представлява червен флаг, на който в горния ляв ъгъл има кантон със знамето на СФР Югославия. Различният дизайн на босненското знаме се обяснява с факта, че страната е мултинационална и народите ѝ са обединени под червените знамена на комунизма и общото знаме на СФРЮ.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]