Знаме на Югославия

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Кралство Югославия[редактиране | редактиране на кода]

Знаме на Кралство Югославия. Съотношение 2:3

Знамето на Кралство Югославия представлява трицветен флаг с панславянските цветове - подредени в реда - синя, бяла и червена ивица. Прието е през 1918.

Знаме на Социалистическа федеративна република Югославия[редактиране | редактиране на кода]

Знаме на СФР Югославия. Съотношение 1:2

Знамето на Социалистическа федеративна република Югославия е същото като на Кралство Югославия, но в средата на знамето е изобразена петолъчка, с жълт кант по краищата ѝ, символизираща комунистическия строй на страната.

Знамето на СФРЮ се появява за първи път по времето на Втората световна война, когато Титовите партизани, поставят на мястото на герба на Кралска Югославия, червената звезда на комунизма. След войната на звездата ѝ е придадена окончателна форма, жълт кант и увеличена, е поставена в средата на знамето.

Обикновено знамето се е поставяло пред държавните сгради, на национални празници заедно със знамето на Югославската комунистическа партия (ЮКП).

Гражданско знаме на СФР Югославия. Съотношение 2:3

Това знаме е прието на 31 януари 1946 г. като национален флаг на СФРЮ и остава непроменен чак до 1990 г., когато самата държава се разпада.

Съотношението на размерите на знамето е 1:2. 3-те цвята синьо, бяло и червено заемат по 1/3 от височината на флага. Петолъчката се вписва във въображаем кръг с диаметър 2/3 от височината на флага и 1/3 от дължината му. Центърът на кръга съвпада с идеалния център на знамето (мястото на пресичане на диагоналите).

Връхната точка на петолъчката навлиза точно в половината на синьото поле. Големината на жълтия кант на петолъчката не е определен по стандарт.

Гражданското знаме е прието на 21 март 1950 г. To e същото като държавното, но пропорцията между размерите му е 2:3.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Малцинствата в Югославия[редактиране | редактиране на кода]

Освен шестте основни нации в Югославия (сърби, бошняци, хървати, словенци, черногорци и македонци) живеят и други малцинства. Всяко от тях използва свое знаме, което представлява знамето на тази народност плюс петолъчката от знамето на Югославия. Долу са изложени флаговете и на народностите, и на техните групи в Югославия

Военноморски знамена на Югославия[редактиране | редактиране на кода]

Щандарти[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]