Зомби (музикант)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Зомби (на английски: Zomby) е британски електронен музикант, който навлиза в кариерата си през 2007 г. Оттогава издава музика на няколко лейбъла, включително Хайпърдъб, Уърк Дискс и Фор Ей Ди. Неговите влияния са джънгъл музиката и ескибийт (грайм) звука на Уайли.

Първият му значим материал е Zomboy, ий пи, издадено през 2008 г. от Хайпърдъб.

Той издава първия си пълен албум Where Were U in '92? също през 2008 г. Заглавието на албума насочва вниманието към първия стих от песента на Ем Ай Ей, XR2, и отдава почит на рейв сцената от началото на 90-те. Това е постигнато със сместа на Зомби на британския геридж стил, имащ чиптюн влияния, с по-жизнерадостните, рейвърски стилистики на брейкбийт хауса. Зомби използва оборудване от този период, като например семплер Akai S2000 и компютър Atari ST.

През 2009 г. издава нова колекция от песни, носеща името One Foot Ahead of the Other.

В 2011 г. подписва с Фор Ей Ди Рекърдс (4AD), с които издава Dedication (2011). Вестник Гардиан му назначава четири звезди и го описва като „албум, съдържащ предизвикваща размисъл тъга“, като прави паралели с пианиста Кийт Джарет и техно музиката на Спуки от 90-те. По-късно тази година, той издава Nothing, което е ий-пи.

През 2013 г. издава двоен албум, озаглавен With Love.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Zomby“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.