Зюддойче Цайтунг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Зюддойче Цайтунг“
Süddeutsche Zeitung
Първа страница на Süddeutsche Zeitung
Информация
Видвсекидневник
Форматширокоформатен
Начало6 октомври 1945
СобственикSüdwestdeutsche Medienholding
РедакторКурт Кистер
Езикнемски
Политическисоциално-либерален
Тираж412 994 (март 2012)
ДържаваГермания[1]
СедалищеМюнхен
Сайтsueddeutsche.de
Зюддойче Цайтунг в Общомедия
Редакцията на вестника

„Зюддойче Цайтунг“ (на немски: Süddeutsche Zeitung) е най-големият германски национален всекидневник. Той се публикува в Мюнхен, третият най-голям град в Германия и център на провинция Бавария.

Профил[редактиране | редактиране на кода]

Името на Зюддойче Цайтунг буквално се превежда „Южногермански вестник“. Той се чете от 1.5 милиона германци всеки ден и се гордее със сравнително висок интерес и извън пределите на Германия.

Националното издание на вестника включва четири секции: политика, култура, икономика и спорт. А изданието, продавано в Мюнхен и региона, включва и местните новини.

Някои от най-известните германски журналисти работят за Зюддойче Цайтунг или прекарват голяма част от времето си да пишат за вестника. Хериберт Прантл, директор на националното бюро, е юрист по образование, бивш прокурор, и е най-цитирания автор на статии в германската преса. Ханс Лендекер е един от най-прочутите германски разследващи журналисти. Лендекер е работил преди това за конкурентното списание „Дер Шпигел“, разкривайки най-различни политически и икономически скандал, като например широко разпространеното нелегално финансиране на политическите партии в Германия през 80-те. Той също е разкрил нелегален внос на плутоний от Русия в Германия. Друг добре познат журналист, работещ за Зюддойче Цайтунг, е Рудолф Химели – политически репортер, който работи за вестника още от 1 януари 1957.

Мартин Шюскинд също е работил със Зюддойче Цайтунг, а след това става редактор на друг немски вестник.

Зюддойче Цайтунг е известен, че всеки ден на началната страница се публикува каре, написано от анонимен автор.

В понеделник вестникът публикува 8 страници със статии на английски език от вестник „Ню Йорк Таймс

История[редактиране | редактиране на кода]

На 6 октомври 1945, 5 месеца след края на Втората световна война в Германия, Зюддойче Цайтунг е бил първият вестник, който получава лиценз от администрацията на американската армия в Бавария. Първото издание се публикува още същата вечер.

През пролетта на 2004 г. Зюдойче Цайтунг започва поредицата Зюддойче Библиотек. Всяка седмица роман от 50-те най-известни на ХХ век се публикува с твърда корица за около 6 евро. По-късно започва поредица от 50 най-влиятелни филми на DVD. А в края на 2005 г. детски книги продължават традицията Зюддойче Библиотек.

Приложения[редактиране | редактиране на кода]

  • Списание Зюддойче Цайтунг (излиза в петък)
  • Wochenende (излиза в събота) – включва по-дълги статии и кратки истории за уикенда
  • Ню Йорк Таймс (излиза в понеделник) – избрани статии (на английски език)
  • Програмата на телевизиите (излиза във вторник) и програмата на културните събития (излиза в четвъртък) са включени само в баварското издание на вестника

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Тиражът от близо 413 000 броя, който достига до 1,5 милиона читатели всеки ден, прави Зюддойче Цайтунг най-големия всекидневник в Германия. 40 кореспонденти предават от Германия и чужбина.

  1. Impressum // Посетен на 24 юли 2019 г. (на немски)