Иван Шувалов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Иван Шувалов
Руски държавен деятел

Роден
Починал
ПогребанСанкт Петербург, Русия

НаградиЧлен на Британското кралско научно дружество
Семейство
ПартньорЕлисавета
Иван Шувалов в Общомедия

Иван Шувалов е руски държавен деятел, основател на Императорската художествена академия. Той е първият министър на образованието в Русия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 1 ноември 1727 г. в Москва. Баща му умира, когато той е на 10-годишна възраст. През 1741 г. Елисавета Петровна се възкачва на руския престол благодарение на братовчедите му Петър и Александър, което сближава семейството му с императорския двор. След няколко месеца започва и неговата любовна връзка с императрицата. След тази връзка той никога не се жени и няма деца.

През 1757 г. неговият проект за Имперска академия на изкуствата е приет. Тя е построена в Санкт Петербург на мястото на неговия дворец. Целта на академията е да обучи множество млади момчета от всички социални кръгове на Русия. Година по-късно дарява своята колекция от творби на изкуството (картини, портрети). Първият превод на Илиада на руски език е направен от поета Костров именно в тази академия.

Умира на 14 ноември 1797 г. в Санкт Петербург. Погребан е в Александро-Невската лавра.

През 2003 г. е издигната негова статуя в академията му. Друга негова статуя е издигната пред библиотеката на Московския университет през 2004 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Ivan Ivanovich Shuvalov (1727 – 1797): prosveshchonnaya lichnost' v rossiiskoi istorii. SPb, 1998.