Иво Лапена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Иво Лапена
юрист и есперантист

Роден
Починал

Националност Флаг на Югославия Югославия
Работил в Лондонски университетски колеж
Подпис Ivo Lapenna signature.svg
Иво Лапена в Общомедия

Иво Лапена е югославски професор по право. Президент на Световната есперантска асоциация от 1964 до 1974 г. Автор на редица книги, съавтор на Резолюцията от Монтевидео от 1954 г., с която изкуственият международен език есперанто е признат официално от ЮНЕСКО.[1] Един от основателите на специализираната Асоциация на юристите есперантисти.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в град Сплит, по това време част от Австро-Унгария (днес в Хърватия).[2] През 1933 г. в Загреб получава научната степен „доктор по философия“, през 1947 г. става професор и преподава право в Университета на Загреб. През 1949 г. напуска Югославия и се установява в Париж, а от 1951 г. се премества във Великобритания и единадесет години по-късно получава британско гражданство.

През 1928 г. Лапена научава есперанто и от 1937 г. взима дейно участие в различни международни асоциации на есперантистите като Международната лига за есперанто (от 1938 г.) и Световната есперантска асоциация, към която той се присъединява от основаването ѝ през 1947 г. и чийто председател е между 1964 и 1974.[3]

Умира през 1987 г. в Копенхаген, където е погребан.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Лапена има три брака, от които не оставя потомство:

  • с Емилия Лапена
  • с Люба Лапена
  • с Бирте Лапена

Източници[редактиране | редактиране на кода]