Изродено изкуство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йозеф Гьобелс на откриването на едноименната изложба в Мюнхен (1937)

Изроденото изкуство (на немски: Entartete Kunst) е термин, въведен от идеолозите на Третия Райх за означение на онази част от авангардното изкуство, която е не само модернистична, но и антикласическа, т.е., според тях, еврейско-болшевишка, анти-немска, и следователно опасна както за нацията, така и за цялата арийска раса. [1]

Адолф Циглер организира пътуваща изложба с името „Изродено изкуство“. Първоначално тя е открита на 19 юли 1937 г. в Мюнхен и до 1941 г. посещава дванадесет големи германски града.

Въздигането на изроденото изкуство е предшествано от борбата срещу „израждането на изкуството“, която е част от по-широката културна политика на правителството на Адолф Хитлер. Като цяло ресорен отговорник за противодействието срещу израждането на изкуството е министърът на информацията и пропагандата – Йозеф Гьобелс.

По партийна линия на НСДАП ресорен отговорник е Алфред Розенберг. Конкретно, за противодействие на еврейско-болшевишката линия в изкуството, е създадена Държавната палата за изящни изкуства, чийто началник е Циглер.

Дефиницията на „изродено изкуство“ е на Йозеф Гьобелс:

На евреина напълно липсва дълбоко вътрешно чувство за истинската красота. Евреите са предразположени душевно повече към скептичния интелектуализъм, отколкото към усета и изживяването на естествената красота и хармония. В този отрицателен аспект съществува и типично еврейско изкуство. Негови обекти са порочното и анормалното, подлото, болезненото и разпадащото се. Те се издигат до художествен идеал и се стараят да се наложат. Тези патологични прояви на културния живот ние обобщаваме с термина изродено изкуство. То подхожда най-добре на еврейската природа и същина.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]