Изтичане на мозъци

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Изтичане на мозъци (на английски: brain drain) е метафора за процеса на масова емиграция, при който от дадена страна или регион заминават в чужбина специалисти, учени и квалифицирани работници по политически, икономически, религиозни или други причини.

Страните, които емигрантите напускат, претърпяват значителни икономически, културни, а понякога и политически загуби, докато приемащите имигрантите страни придобиват голям и евтин интелектуален капитал. (Аналогичният процес на изнасяне на финансов капитал се нарича износ на капитал.)

Терминът е въведен от Британското кралско научно дружество за описание на миграционните процеси сред учените и инженерите по време и след Втората световна война[1].

В днешно време това явление е най-характерно за развиващите се страни, в частност бившите европейски колонии в Африка[2], за Карибските острови[3] и за бившите социалистически страни от Източна Европа.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) The brain drain: Old myths, new realities
  2. ((en)) Brain drain costs Africa billions // BBC, 17 октомври 2001. Посетен на 1 юни 2008.
  3. ((en)) Caribbean 'brain-drain' worsens // BBCCaribbean, 20 февруари 2006. Посетен на 1 юни 2008.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Утечка мозгов“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​