Източен административен окръг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Източен административен окръг
Msk vao.png
Площ154.6 км2
Население1 514 420 души (2022)

Източен административен окръг, съкратено ВАО (на руски: Восточный административный округ) е един от 12-те окръга на град Москва. Включва 16 района. До 1 юли 2012 г. той е най-големият по територия и втори по големина окръг в Москва и заема 14,3 % (сега - 6 %) от територията на града. Код по ОКАТО - 45 263 000 000.

Тук живеят 1 514 420 души (2022 г.), обаче гъстотата на населението е значително по-ниска от средната за града.

На територията на областта има станции на метролиниите Соколническа, Арбатско-Покровская, Калининская и Некрасовска, както и частично станция Вихино.

Измайловский остров. ВАО..jpg

История[редактиране | редактиране на кода]

Територията, която Източният административен окръг заема днес, отдавна е обичана от руските суверени като място за лов и отдих. В края на 17 век цар Алексей Михайлович, който обичал соколарството, построил тук своя дворец. И истинската слава на тези места донася неговият син Петър I, който започва да събира тук Забавните войски - прототипът на редовната руска армия.

Власт[редактиране | редактиране на кода]

Териториалният изпълнителен орган на административния окръг е префектурата. Ръководителят на префектурата е префектът на Източния окръг на Москва (с ранг на министър на правителството на Москва до 2010 г., при кмета Юрий Лужков).

Сградата на префектурата се намира на територията на района и общинското образование Преображенское (пл. Преображенская, 9).

На 29 септември 2010 г., след оставката на кмета на Москва Юрий Лужков, Н. Н. Евтихиев, който преди това е префект, става действащ префект на Източния окръг. На 3 ноември пресата съобщава, че новият кмет Сергей Собянин е подписал заповед за назначаване на Евтихиев за изпълняващ длъжността префект. И още на 5 ноември се появяват съобщения, че бившият първи заместник-префект на ВАО Н. В. Ломакин е назначен за нов префект на Източния окръг. На 12 април 2013 г. Ломакин е преместен на поста съветник на кмета на Москва, а В. А. Тимофеев е назначен за префект на Източния окръг.

Медии[редактиране | редактиране на кода]

От януари 2013 г. се публикува седмичният безплатен вестник ,,Източен окръг", посветен главно на различни събития от живота на окръга.

Райони[редактиране | редактиране на кода]

Административно окръга се поделя на 16 района:

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

На територията на окръга са разположени големи горски площи - част от територията на националния парк Лосиний остров, Измайловски и Соколнически паркове, както и древни архитектурни ансамбли от времето на Петър Велики - имения Кусково и Измайлово, църкви от 16 - 17 век (това са църквите Успение на Пресвета Богородица във Вешняки, Рождество на Йоан Кръстител в Ивановское, Църквата на пророк Илия в Черкизово, църквата Димитрий Солунски на Благуша, Рождество Христово и Застъпничеството на Пресвета Богородица в Измайлово, Зосима и Савватий Соловецки в Голяново, Възкресение Христово в Соколники, паметник на К. К. Рокосовски в Богородски, стоящ на едноименния булевард.

На територията на окръга се намира историческото старообрядческо Преображенское гробище.

В Източния окръг има комплекс от спортни съоръжения - стадионите ,,Локомотив", ,,Луч", ,,Крыля Советов", ,,Олимп", ,,Авангард", ,,Спартаковец", Лекоатлетическият център на братята Знаменски, Център по водните спортове, Дворецът на спорта в Соколники и др. Работи туристически и хотелски комплекс Измайлово, на базата на който е оборудвано малко олимпийско селище по време на Световните младежки игри през 1998 г.

В близост до метростанция ,,Партизанская" се намира Центърът за занаяти ,,Рускио подворие". Специфика - руски занаяти и съветски рядкости.

Религия[редактиране | редактиране на кода]

Православни храмове[редактиране | редактиране на кода]

На територията на окръга има най-малко 28 православни храма, които са част от Рождественския и Възкресенския деканат на Московската градска епархия на Руската православна църква. Възкресенският деканат обединява църквите на районите Соколники, Преображенское, Богородское, Соколиная гора, Метрогородок, Голяново, Восточний; църквите в други региони са подчинени на Рождественския деканат. В ход е и изграждането на голям брой църкви, в които в момента са отворени временно действащи храмове.

Църквата Рождество Христово в Измайлово
Храм Свети Зосима и Савватий в Голяново
Църквата Тихон Задонски в Соколники
Храм Спас Всемилостиви в Кусково
Храм Св. Николай Чудотворец на Преображенското гробище

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]