Направо към съдържанието

Илински линии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Илински линии
Карта Местоположение
Видвойнишки паметник
МестоположениеРусия
Илински линии в Общомедия

Илинските отбранителни линии е военно-исторически музей в село Илинское в Малоярославецкия общински район на Калужска област, посветен на подвига на кадетите от Подолските военни училища на Илинската отбранителна линия през октомври 1941 г. Включен като клон на Обединения музей-резерват в Калуга.[1]

Това е музеен комплекс на площ от 2,7 хектара (автор – заслужил архитект на РСФСР, лауреат на Държавна награда, почетен гражданин на Калуга E.I. Киреев). Комплексът включва музейна сграда, мемориални обекти (Могила на славата, два близки дота – оръдеен и картечарски, запазени от 1941 г.,[1] две артилерийски оръдия от Великата отечествена война), паметник на кадетите от Подолските военни училища (автор – скулптор Ю. Л. Ричков).

История[редактиране | редактиране на кода]

Музейният комплекс е замислен от генерал-лейтенант И. С. Стрелбицки, участник в битките. Калужкият окръжен комитет на Комсомола се заема със задачата да му вдъхне живот. Провеждат се младежкики ленински съботници в Калужка област и в град Подолск, Московска област. Използвайки събраните средства, Строителният отдел на Обнинск построява музея. Открит е на 8 май 1975 г. на мястото на боевете на частите на 43-та армия през октомври 1941 г.

Експозиция[редактиране | редактиране на кода]

Експозицията на музея съдържа документи, снимки, лични вещи на участници в битките, останки от оръжия и др. Колекцията е попълнена от отряда „Червени пътеводители“ на гимназията „Илински“ и е прехвърлена от училищния музей. Взимат участие местни жители, ветерани от военните училища в Подолск и техните роднини, участници в групи за търсене на бойни места.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Памятные даты и ежегодные мероприятия // museum.ru. Посетен на 21 юни 2024.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]