Имлил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Имлил
امليل
— село —
Местни къщи, сред каквито частично е заснет филмът „7 години в Тибет“
Местни къщи, сред каквито частично е заснет филмът „7 години в Тибет“
31.1264° с. ш. -7.9178° и. д.
Имлил
Страна Мароко
РегионМарракеш – Сафи
ПровинцияАл-Хауз
Надм. височина1740 m
Телефонен код212 (0) 68
Имлил в Общомедия
Имлил: Национален парк „Тубкал“
Високопланинският Имлил

Имлил (на арабски: امليل; на френски: Imlil) е високоплaнинско село в Западно Мароко, регион Марракеш – Сафи, провинция Ал-Хауз, околия Асни, община Асни.

Разположено е в планините Висок Атлас. Отстои на 56 км южно от Маракеш. Центърът му се намира на 1740 метра над морското равнище, а покрайнините му достигат 2000 м. То е в близост до връх Тубкал (4167 метра н.м.) – планинския първенец в Северна Африка.[1] Там свършват пътищата и започват кози и планинарски пътеки към върха.

Асфалтов път, сред диво растящи на невероятни надморски височини кактуси, го свързва на север с град Асни (Asni) – на 14 км; друг живописен път (12 км) го свързва със село Икис (Ikkiss) на североизток. Линия на обществения транспорт (включително с камиони с отворена каросерия) няколко пъти седмично пътува между тези 3 селища.

Преди появата на планинския туризъм районът е добре известен с отглеждане на орехи, ябълки, череши. Този поминък съществува в долините около Таматерт (Tamatert), Аит Сука (Ait Souka), Тагадирт (Tagadirt), Ташеддирт (Tacheddirt), Ашейм (Acheim), Таурит аит Мизан (Taourirt n'Ait Mizane), Мзикен (Mzikene) и Архен (Arhrene). Въпреки че овощартвото все още е важно за местната икономика, днес това препитание е засенчено от туризъма. Чуждестранни и местни посетители отиват там, търсейки хладина и облекчение от горещините.

Селото възниква сравнително неотдавна. Местните жители се занимават със скотовъдство, земеделие и обслужване на туристите. Повечето места за подслон не са луксозни, а приветливи семейни хотелчета в типичен марокански планински стил с невероятни панорами към снежната планина. Много от тях могат да бъдат достигнати само с мулета или пеша, като хотелиерите посрещат туристите пред алпийското кафене в селището и превозват багажа им единствено по този начин.

Поради уникалното си местоположение Имлил е в центъра на планинския туризъм в Мароко. Южният край на селото се вклинява в Националния парк „Тубкал“, около едноименния връх Тубкал. От него 90% от планинарите и алпинистите започват изкачване на върха. В селото, като край на асфалтовия път, могат да наемат планински водачи и мулета за продължаване на дългото и нелесно изкачване.

Описанието на Имлил, както и на проблемите и перспективите на планинското население на Мароко, става популярно през 1984 г. с книгата „Имлил“ на Джеймс А. Милър, публикувана от „Уествю прес“.

Филмът „Седем години в Тибет“ с Брад Пит и Дейвид Тюлис по действителен случай, описан в книгата на австрийския алпинист Ханрих Харер, частично е заснет през 1997 г. там и в околните планини, които според виждането на режисьора Жан-Жак Ано достатъчно достоверно предават атмсферата на Тибет.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((fr)) Belhouari, Sabrina. Toubkal. Cap sur le plus haut sommet de l’Afrique du Nord // L’Économiste. 20 май 2016. Посетен на 28 юни 2018.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Imlil в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​