Индустриална зона

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Индустриален парк в Полша.

Индустриална зона, а също и като индустриален парк (от английското: industrial park, подобно на бизнес парк) e област, районирана и планирана с цел индустриално развитие. В Хонг Конг индустриалните зони са обикновено известни като индустриални недвижимости, във Великобритания малки индустриални зони съдържат множество части, всяка в същия стил, известни като търговски недвижимости. По-олекотената версия на това е бизнес парк или офис парк (по-остарял вариант като офис зона), където има офиси и лека индустрия, отколкото тежка индустрия.

Индустриалните паркове представляват площ, заделена за индустриално развитие. Обикновено те са разположени в местности, в които има лесен достъп до необходимата инфраструктура. Идеята за концентриране на производството е изградена на основа на следните концепции:

  • Използване на по-малко специализирана инфраструктура поради наличието на повече от една производствени мощности, разположени в непосредствена близост.
  • Привличане на повече инвеститори, породено от наличието на адекватна инфраструктура.
  • Изграждане на тежката индустрия далеч от заселените места, водещо до намаляване на замърсяването, както и социалното влияние на индустрията.
  • Създаване на локални правила и закони за опазване на околната среда, специфични за индустриалния район.

Съществува и олекотена версия на индустриалните паркове наречена офис парк. Те са изградени за предоставяне на офис пространства или за някои видове лека индустрия.

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Industrial park в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​