Инженерно училище в Тераса

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Инженерно училище в Тераса
Escola d'Enginyeria de Terrassa
Основан1901 г.
Виддържавен
ДиректорХавиер Канявате Авила
Студенти1521
МестоположениеТераса, Испания
Сайтwww.eet.upc.edu
41.5642° с. ш. 2.0225° и. д.
Местоположение в Испания
Инженерно училище в Тераса в Общомедия

Училището по инженерство в Тараса (на испански: Escuela de Ingeniería de Tarrasa; на каталонски: Escola d’Enginyeria de Terrassa, EET) е разположено в гр. Тараса (или Тераса на каталонски), провинция Барселона, Каталония, Испания.

ЕЕТ е част от Политехническия университет на Каталония (Universidad Politécnica de Cataluña, Universitat Politecnica de Catalunya), Барселона. Fбучава по 8 дипломни програми, по които студентите наброяват 1500 души. Намира се в университетската част на града.

Образователни степени[редактиране | редактиране на кода]

Образователните степени, предлагани в ЕЕТ, са пригодени за Европейската област на висшето образование (European High Education Area), покривайки различни научни сфери.

Индустриално инженерство[редактиране | редактиране на кода]

  • бакалавър по електрическо инженерство
  • бакалавър по индустриална електроника и автоматичен контрол
  • бакалавър по машинно инженерство
  • бакалавър по химическо инженерство
  • бакалавър по технология на текстила и инженерен дизайн
  • бакалавър по индустриален дизайн в развиващото инженерство

Телекомуникационно инженерство[редактиране | редактиране на кода]

  • бакалавър по инженерни аудиовизуални системи

Магистратури[редактиране | редактиране на кода]

  • магистър по текстил, хартия и графично инженерство

История[редактиране | редактиране на кода]

Дейността на Училището по инженерство стартира през август 1901 г., а започва да се преподава през февруари 1902 г. В самото начало наименованието на училището е било Escuela Superior de Industrias de Terrassa (Висше индустриално училище), като е преподавано инженерство, практическо инженерство и начално образование за работници.

Училището е открито, главно за да покрива нуждите на текстилната промишленост в гр. Тераса. Тази индустрия достига върха на своето развитие през 19 век с пристигането на парната машина и новите механични станове.

Първоначално училището е разположено на ул. „Топет“ 4, а през юли 1904 г. е преместено на настоящия си адрес на ул. „Колом“ 1, като заема днешната каталунска модернистична сграда, която е гордост за града. Това произведение на изкуството е конструкция на архитекта Lluis Muncunill Parellada. Изложба, която се състои същата година, представя най-кулминационния момент на хуманитарните науки. През 1943 г. сградата става притежание на правителството, като запазва своята функция като училище.

Главен вход

От 1906 г. се преподава текстилно инженерство – отличителна черта на Инженерното училище в гр. Тараса, което продължава да се адаптира към нови специалности. Други инженерни науки също са преподавани в училището като химическо, машинно, електрическо и електронно инженерство.

През 1962 г. инженерното образование се отделя във Висше техническо училище по индустриално инженерство (Escuela Técnica Superior de Ingenieros Industriales) на ул. „Колом“ 1. От 1972 г. то е в състава на Политехническия университет в гр. Барселона (Universitat Politecnica de Barcelona), по-късно преобразуван в Политехнически университет на Каталуния (Universitat Politecnica de Catalunya).

Модернистична сграда[редактиране | редактиране на кода]

Индустриалното училище е сред първите произведения на Луис Парелада. То се характеризира още като модернистично влияние на историческия живот. Има изолирана 2-етажна сграда с приземен етаж, който е под формата на буквата U, която огражда пространство, наподобяващо тераса.

Главната сграда, която дава пряк достъп до залите (като библиотеката и др.), е съставена от стоманени колони. В нея се намира и статуята на създателя на училището Алфонсо Салонса. Главната фасада е известна със стълбите, които водят до кабинета на директора, и 2-те странични части. Според проекта на Джозеп Доменек и Мансана 2 перпендикулярни главни кораба трябвало да бъдат добавени в двата края на оригиналната сграда, които е трябвало да бъдат използвани като първоначални работилници.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Комплексът на ЕЕТ е в 3 части – TR1 (главна сграда), TR2 (пристройка) и TR3 (странична част), като главният вход се намира на адрес ул. „Колом“ 1.

Кампусът на Университета е разположен в центъра на гр. Тараса, който разполага с добър транспорт за връзка с Барселона (местни влакове на RENFE, FFCC и градската автобусна мрежа).

Университетът предлага бакалавърски, магистърски и докторантски програми. Политехническият университет е сред най-важните университети в Каталония и студентите в него наброяват 5000 души.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]