Инилчек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Инилчек (Енгилчек)
Сливането на двата ръкава (южният е вдясно)
Сливането на двата ръкава (южният е вдясно)
Reliefkarte Kirgisistan.png
42.18° с. ш. 79.82° и. д.
Местоположение на картата на Киргизстан
Общи данни
МестоположениеFlag of Kyrgyzstan.svg Киргизстан
Надм. височинаот ок. 6800 до 2900 m
Дължина60,5 km
Площ567,2 кm2
Дебелина150 – 200 m
Типдолинен
Инфраструктура
Градовес. Инилчек в подножието
ЗабележителностиПостоянен базов лагер
Инилчек (Енгилчек) в Общомедия

Ледникът Инилчек или още Енгилчек според киркизското произношение (на киргизки: Эңилчек; на руски: Иныльчек, също и Энильчек) се намира в Централен Тяншан и е най-големият ледник в Тяншан. Разположен е в Исъккулска област, североизточен Киргизстан. Неговият език достига 50 км източно от село Инилчек и до около 2900 м надморска височина.

Ледникът [1] се състои от два ръкава: Северен и Южен. Те се разполагат в най-високия дял на Централен Тяншан. Горната част на ледника е на територията на три страни – Казахстан, Китай (Синдзян-уйгурски автономен регион) и Киргизстан. В долната си част, на височина около 3300 m северният и южният ледник се сливат, като дават началото на река Инилчек.

Северният ледник Инилчек[редактиране | редактиране на кода]

Северен Инилчек и пирамидата на Хан Тенгри

е с дължина 38,2 km и площ около 203 кв. км. Разположен от северната страна на масива Хан Тенгри, с най-висок връх Хан Тенгри (7010 m). Горната част на ледника попада в територията на Казахстан, а в долната си част, на около 3400 m н.в., завършва с подледниковото езеро Мерцбахер, като образува ледена стена, чрез която се свързва с Южен Инилчек. В края на лятото тази ледена стена се разрушава и в рамките на седмица езерото почти напълно изтича към Южния ледник.[2] Дебитът на изпразването може да надвиши и 1000 m3/s. Захранването на ледника е от височина 7000 m, фирновата линия е на 4750 m, а долният му край завършва на 3400 m н.в.

Южният ледник Инилчек[редактиране | редактиране на кода]

Връх Горки от Южен Инилчек

е с дължина около 60,5 km, площ 567 кв. км. и дебелина в главния ствол около 150 – 200 метра.[3] Той се нарежда на шесто място по дължина сред ледниците извън полярните области. Също така е най-големият и най-бързо движещият се ледник в Киргизстан. Разположен е между масива Хан Тенгри на север и масива Какшаал Тоо с най-висок връх Дженгиш Чокусу (старо име – Пик Победа), 7439 m на юг. Захранването на ледника е от височина над 7000 m, фирновата линия е на 4580 m, а долният му край достига до 2920 m.[4] Южен Инилчек приема 78 странични притоци – ледници, като най-значими са ледникът Звьоздочка (спуска се от Пик Победа), ледникът Дружба (спуска се от вр. Военни топографи, вис. 6873 m, на китайската граница), ледниците Дикий и Пролетарски турист, както и още по-ниско разположеният от тях ледник Комсомолец, който се влива в основния на около 3800 m н.в. Повечето ледникови притоци се стичат по северния склон на хребета Какшаал Тоо. Долните 14 km от Южен Инилчек са покрити с морени.

Базов лагер на Южен Инилчек

Южният ледник се използва за място на базови лагери за атака на високите върхове в района, като има изграден и постояннодействащ базов лагер, предлагащ нощувки и храна за алпинистите.

Оттичане на ледника[редактиране | редактиране на кода]

Разтопената вода от ледника (след сливането на двата ръкава) дава началото на река Инилчек (62 км), която е приток на река Аксу. Тя пресича китайската граница и се влива като ляв приток в река Тарим, протичаща през Таримската котловина към безотточното езеро Лоп Нур.

Топографски карти[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Inylchek Glacier. // Central Asia Adventures. Посетен на 27 ноември 2018.
  2. Bormudoi, A, Shabunin, A, Hazarika, M. Studying the outburst of the Merzbacher lake of Inylchek glacier, Kyrgyzstan with Remote Sensing and Field Data. Посетен на 27 ноември 2018.
  3. www.igw-ahg.uni-jena.de
  4. www2.bren.ucsb.edu