Информационна грамотност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Информационна грамотност (ИГ) (Information literacy) – този термин описва нуждата от осведоменост относно дадена информация или ресурси, както и способността потребителите да знаят къде да я намерят и как да я използват ефективно и ефикасно.

Информационната грамотност се дефинира като набор от умения, които са необходими, за да се открие, анализира, помни и използва дадена информация. ИГ е способността към естествен подбор в информационната ера. Информационно грамотните хора знаят как да намерят, оценят и използват информацията ефективно, за да решат даден проблем или за да вземат решение, независимо от това дали информацията идва от компютър, книга, осведомителна агенция, филм или какъвто и да е вид допълнителни ресурси.

Според доклад на „Президентската комисия на американска асоциация с библиотека на информационната грамотност“: „Информационно грамотен е този, които е способен да забелязва кога информацията е необходима и има способността да разполага с нея, да я анализира, оценява и използва ефективно за даден проблем."

С възхода на Интернет и лавинообразното увеличаване на информационните ресурси на големите научни и изследователски библиотеки, учащи, преподаватели и изследователи се сблъскват с проблема как селективно и резултатно да използват тези ресурси.

Библиотечните организации и водещи университети в света са разработили програми за ИГ, които са залегнали в акредитационните стандарти на университетите. Все повече университети интегрират информационните знания в отделните дисциплини, като част от съответния курс. Така конкретните нужди на студенти и преподаватели се посрещат от конкретно разработени програми и съответните информационни ресурси. А така също се осигурява непрекъснатост на обучението и възможност за актуализиране на учебните програми.

Информационните ресурси се разрастват неимоверно в последните години и става все по-трудно за хората да се ориентират в тях, поради което ИГ и нейното преподаване са изключително важни. Google и други търсачки и онлайн бази, лесно достъпни за студентите, налагат промяна в информационното обслужване. Повечето изследователски търсения на студентите започват и завършват с Google.

Сега, когато ИГ е станала част от програмата на много институции, за общността е необходимо библиотеките да бъдат способни да предоставят информационно образование в много формати, включително дистанционно обучение.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]