Итън Колидж

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Итън Колидж
Eton College
Параклисът на Итънския колеж
Параклисът на Итънския колеж
Информация
СедалищеИтънБъркшър
Основаване1440 г.
ОснователХенри VI
Видсредно училище
Навигация
Карта Местоположение в Итън
Сайтwww.etoncollege.com
Итън Колидж в Общомедия

Итън Колидж или Итънски колеж (на английски: Eton College или само Итън, пълно наименование на английски: The King's College of Our Lady of Eton beside Windsor) е престижно средно училище за момчета в Англия, графство Бъркшър, основано от крал Хенри VI през 1440 г.

От създаването на колежа 19 негови випускници са станали министър-председатели на Великобритания. Британският престолонаследник принц Уилям, както и брат му принц Хари, са възпитаници на Итън.

Итънският колеж се намира на 30 км западно от Лондон, на брега на Темза, много близо до Уиндзор и неговия Уиндзорски замък. Официалният статут на училището е частно училище-пансион за момчета от 13 до 18 години. Цената за обучението е 14 167 лири стерлинги за учебен срок през 2019/2020 година[1] като учебната година има три срока. Броят на всички ученици в Итън е 1300 души, като някои от тях учат безплатно, защото са кралски стипендианти.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Current fees // Посетен на 25 юни 2020.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Итонский колледж“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​