Йоана Вебер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йоана Вебер
Johanna Weber
германско-британска математичка
Родена
Починала

Образование Гьотингенски университет
Кьолнски университет
Научна дейност
Област Математика
Образование Кьолнски университет
Гьотингенски университет

Йоана Вебер (* 8 август 1910 в Дюселдорф; † 24 октомври 2014 в Евшот, Хампшир)[1] е германско-британска математичка, която е участвала в развитието на аеродинамиката на самолета Конкорд.

Конкорд на Британските авиолинии

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Йоана Вебер произхожда от скромно семейство. Нейният баща, имигрант от Валония, загива, сражавайки се на страната на Германия, през първата година на Първата световна война.[1] Вебер посещава манастирско училище и започва своето изучаване на Химия и Математика в Кьолнския университет. След една година продължава образованието си в Гьотингенския университет, голяма част от чийто научен персонал е бил погубен от нацистите след 1933. След полагане на финалните изпите, Вебер започва работа в германската военна индустрия, в предприятие на Фридрих Круп като балистик.

От 1939 работи като математичка в Гьотингенския институт за аеродинамика. От тогава датира и съвместната ѝ работа с Диетрих Кюхеман, който е работел в института от 1936. Докато Kюхеман е изнасял резултатите от изследванията в университета и в публичното пространство, Вебер е предпочитала лабораторната работата.

След края на войната първо Кюхеман получава от Британските окупационни войски позиция в Кралското Въздушно Звено в Фарнбороу. Вебер го последва през 1947. Тя получава британско гражданство през 1953.[2] Двамата първо са се занимавали с развитието на бомбандировача Хандлей Пейдж Виктор и проектират неговите крила. През 1953 излиза и тяхната съвместна книга Аеродинамика на движещите сили. Вебер повлиява и върху главния труд на Кюхеман Аеродинамичният дизайн на самолети[1], който излиза след смъртта му.

През 1956 са причислени към британско-френския екип работещ по разработката на свръхзвуков пътнически самолет. Този самолет прави през 1969 година първият си полет под името Конкорд. Вебер и Кюхеман разработват математическата основа за формата и характеристиките на самолета.[1]

От 1953 Вебер живее като съседка на Кюхеман в Реклешам.[1] Последните си години прекарва в дом за възрастни хора в околностите на Евшот, където умира през 2014.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д Nigel Fountain: Johanna Weber obituary. Mathematician who was instrumental in the development of Concorde. In: theguardian.com. 9. ноември 2014.
  2. Gordon Cramb, Clive Cookson: Wing woman whose sums let Concorde take to the skies. In: Financial Times. 22. ноемврки 2014, S. 8.