Конкорд (самолет)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за самолета. За други значения вижте Конкорд.

Concorde
Описание
Тип свръхзвуков самолет
Производител Sud-Aviation (по-късно Aérospatiale и EADS)
British Aircraft Corporation (BAC) (сега BAE Systems)
Произведени бройки 20
Единична цена $46 млн.
Първи полет 2 март 1969[1]
Използван от British Airways
Air France
В експлоатация от 21 януари 1976
В експлоатация до 26 ноември 2003
Състояние изведен от експлоатация
Тактико-технически данни
Дължина 62,10 m
Размах на крилете 25,50 m
Площ на крилете 385,20 m²
Височина 11,4 m
Тегло (празен) 78 700 kg
Тегло (пълен) 185 066 kg
Двигател 4 Rolls-Royce/Snecma Olympus 593 Mk 610
Максимална
скорост
2179 km/h
Таван на полета 18 300 m
Concorde в Общомедия

„Конкорд“ (на френски: Concorde, букв. „съгласие“) е англо-френски свръхзвуков пътнически самолет, един от двата типа (заедно с ТУ-144) свръхзвукови самолети, извършвали пътнически полети. Постигнатата скорост е малко повече от мах 2, като трансатлантическият полет с „Конкорд“ продължава около 3 часа и половина.

Излита за пръв път на 2 март 1969 г. Използван е от авиокомпаниите British Airways и Air France от 21 януари 1976 до 24 октомври 2003 г. Всяка от компаниите е имала по 7 самолета. За 27 години редовни и чартърни полети са превозени повече от 3 милиона пътници[2], общо самолетите са пролетели 243 845 часа. Последният „прощален“ полет е на 26 ноември 2003 г.

Производство[редактиране | редактиране на кода]

„Конкорд“ на авиакомпанията Singapore Airlines

Производството на „Конкорд“ е разделено между Франция и Великобритания, и приблизително съответства на разпределението при проектирането.

Разпределението на производството изглежда по следния начин:

  • Sud Aviation (фр.) – централната част фюзелаж, основната част на крилата, ръбовете на крилата, вътрешните елевони (комбинирани елерон и кормило), хидравличните системи, системата за управление, навигационната система, автопилотът, радиооборудването, системите за кондициониране на въздуха и за осигуряване налягането на въздуха в кабината.
  • BAC (англ.) – предната част на фюзелажа заедно с спускаемия носов обтекател, опашната част на фюзелажа с вертикалното оперение, външните елевони, въздухозаборниците на двигателите, електрическите системи, кислородното оборудване, горивната система, системите за управление на двигателя и тяхното контролно оборудване, противопожарната система, въздуховодите за климатизацията и за системата за поддържане на налягането, системите против заледяване.
  • Rolls-Royce (анг.) – двигателите.
  • SNECMA (фр.) – форсажните камери, соплата на двигателите и системата за реверс.
  • Dassault (фр.) – краищата на крилата.
  • Hispano-Suiza (исп.) – основните стойки на шасито.
  • Messier (фр.) – носовата стойка на шасито.

Окончателният монтаж на „Конкордите“ става едновременно в два завода – в Тулуза и във Филтън (предградие на Бристъл).

Първият сериен самолет (№ 201, F-WTSB) се вдига във въздуха на 6 декември 1973 г. в Тулуза, след него, на 14 февруари 1974 г. го последва първият английски сериен „Конкорд“ (№ 202, G-BBDG). Общо, без да се смятат прототипите и предсерийните самолети, са произведени 16 серийни „Конкорда“, от които първите два, № 201 и 202, не са предавани за търговска експлоатация, а са служили за тестване и сертификация. Заедно с прототипите са построени общо 20 самолета (по 10 във всеки от заводите), както и редица комплекти резервни части за тях, след което производството е ограничено. Последният самолет, сериен номер 216 (G-BOAF), напуска завода във Филтън на 9 юни 1980 г.

Пътуване[редактиране | редактиране на кода]

Най-забележителното преживяване с „Конкорд“ било, че той „изпреварвал залеза“. По време на полети рано вечерта от Париж или Лондон до САЩ самолетът е излитал по тъмно и е настигал слънцето – от кабината се е виждало как слънцето изгрява от запад.

По време на полет фюзелажът на самолета се удължава с около 300 mm заради нагряването на корпуса.

Полети[редактиране | редактиране на кода]

Първият полет на самолета е през 1969 г. Той е най-сигурният пътнически самолет до единствената му катастрофа през 2000 г., ако се оценява броят на загинали пътници спрямо изминатото разстояние.

Катастрофата[редактиране | редактиране на кода]

При полет 4590 на Air France от летище „Шарл де Гол“ в Париж до летище „Джон Ф. Кенеди“ в Ню Йорк на 25 юли 2000 г. 16:40 ч. лявото крило на самолета се запалва при излитане и той катастрофира. Всички пътници и екипажът загиват, както и 4 души на земята. Причината е метално парче върху пистата, отчупило се от DC-10 броени минути преди полета на „Конкорд“. При излитането на самолета една от гумите му се пука от отломката и, поради въртящата се с висока скорост и под налягане гума, откъснато парче от нея пробива един от резервоарите на лявото крило, откъдето потича гориво. Последва пожар в лявото крило и самолетът губи мощността на двата си леви двигателя.[3] Въпреки че успява да излети, той се разбива малко след това, като причинява смъртта на четирима души на земята, както и на всички 109 души на борда (100 пътници и 9-членен екипаж).

Прекратяване[редактиране | редактиране на кода]

На 10 април 2003 г. British Airways и Air France едновременно обявяват, че ще прекратят полетите на „Конкорд“ по-късно през годината. Те посочват нерентабилността на „Конкорд“ поради по-ниския брой пътници след катастрофата от 2000 г., намаляването на пътниците след атаките на Световния търговски център в Ню Йорк през 2001 г., както и повишените разходи за гориво и поддръжка.

Възобновяване на полетите[редактиране | редактиране на кода]

В течение на 12 години се смята, че „Конкорд“ никога няма да полети отново. Група експерти обаче са уверени, че самолетът може да възобнови полетите си до 2020 г.[4].

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • The Concorde story. // YouTube. (на английски) – филмче за „Конкорд“
Portal:Конкорд (самолет)
Уикипедия разполага с
Портал:Авиация