Йоанис Сивенас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йоанис Сивенас
Ιωάννης Σιβένας
гръцки революционер
Роден

Йоанис Папасивенас (на гръцки: Ιωάννης Σιβένας) е гръцки духовник и революционер, деец на гръцката въоръжена пропаганда в Македония от началото на XX век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Йоанис Папасивенас е роден в град Воден, тогава в Османската империя. Ръкоположен е за свещеник през 1884 година и служи като секретар на воденския митрополит. През 1903 година заедно с Димитриос Ризос, Евангелос Кофос, Атанасиос Франгос, а от 1904 година и Йоанис Хадзиникос ръководят гръцкия революционен комитет във Воден. Негова задача е да събира информация и да ръководи помощта за гръцките чети, тъй като е в много добри отношения с турската власт. Подпомогнат е в работата си от лекарите Китанос, Димитриос Ризос, Василиос Димитриадис - Кьорцис, Йоанис Неделкос и Хадзитаскос. В началото на Балканската война е арестуван от турските власти и лежи два месеца в затвора Еди куле[1].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Μιχαηλίδης, Ιάκωβος Δ., Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου. Αφανείς γηγενείς μακεδονομάχοι (1903 – 1913). Θεσσαλονίκη, University Studio Press, 2008. ISBN 978-960-12-1724-6. σ. 125-127. (на гръцки)
     Портал „Македония“         Портал „Македония