Направо към съдържанието

Йов Московски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Йов Московски
московски патриарх
Роден
1525 г.
Починал
19 юни 1607 г. (82 г.)
ПогребанУспенски събор, Тверски район, Русия

Религияправославие
Канонизация
Празник18 април
2 юли
Йов Московски в Общомедия

Патриарх Йов (ок. 1525 - 19 юни 1607) е първият Патриарх на Москва и цяла Русия (1589-1605). Канонизиран е от Руската Православна Църква за светец през 1989 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е около 1525 година в гр.Старица със светско име Иван (Йоан). С навършване на пълнолетие става монах, а впоследствие - игумен(от 1566 до 1571 г.) в Старицкия Успенски манастир. Успява да привлече вниманието на руския цар Иван Грозни и през 1571 г. е преместен в Москва, в Симоновския манастир. През 1575 г. става архимандрит на царския Новоспаски манастир в Москве. От 1581 г. е епископ на Коломенската епархия. В Коломна служи до 1586 г., когато е назначен за архиепископ на Ростовската и Ярославската епархия.

В средата на 80-те години на XVI век става близък сподвижник на руския цар Борис Годунов; с негово съдействие става митрополит Московски (1586) г., а на 26 януари (по стар стил; 5 февруари по нов стил) 1589 г. е ръкоположен от намиращия се в Москва константинополски патриарх Йеремия II за първи Патриарх на Москва и цяла Русия, пети патриарх след Йерусалимския.[1]

Важни църковни събития по време на неговото патриаршество са канонизирането за светци на Василий Блажени и Йосиф Волоцки, разпространението на християнството в Поволжието, покорено при Иван Грозни, и в Сибир, присъединен в годините на управление на Борис Годунов.

Питър Хелър. Патриарх Йов отказва да признае Лъже-Дмитрий I за син на Иван Грозни

Смъртта на Борис Годунов през 1605 г. и победата на Лъже-Дмитрий I означава и падането на Йов. Той отказва да признае и самозванеца за син на Иван Грозни и иска от московчани вярност към Фьодор II Годунов. Патриарх Йов е свален от катедрата и заточен в манастир в родния си град още преди пристигането на Лъже-Дмитрий в столицата Москва. След убийството на Фьодар II, Йов е арестуван за богослужение в Успенския събор в Кремъл, от него са свалени патриаршеските знаци и е отпправен в изгнание като обикновен монах. След изгонването на Йов църковният събор избира за нов московски патриарх гръка ИгнатиЙ, който подкрепя Лъже-Дмитрий.

В гр. Старица патриарх Йов живее две години, където и умира през 1607 г. Погребан е в Старицкия Успенски манастир, а през 1652 г. неговите останки са пренесени в Успенския събор в Кремъл.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Дионисий Московски митрополит (1587 – 1589) въвеждане на патриаршеството
въвеждане на патриаршеството Руски патриарх (1589 – 1605) Игнатий (де-факто)
Патриарх Хермоген (де-юре)