Йохан Август Арфведсон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йохан Август Арфведсон
Johan August Arfwedson
шведски химик

Роден
Починал
Хеденсо, Швеция

Националност  Швеция
Образование Университет в Упсала
Научна дейност
Област Химия
Образование Университет в Упсала
Известен с откритието на литий

Йохан Август Арфведсон (на шведски: Johan August Arfwedson) е шведски химик, открил химическият елемент литий през 1817 година, изолирайки го като соли.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 12 януари 1792 г. в Лен Скараборг, Швеция. Произхожда от богато буржоазно семейство, син на търговеца на едро и фабрикант Яков Арфведсон и неговата съпруга Анна Елизабет Холтерман. Младия Йохан държи приемен изпит в Университета в Упсала през 1803 година (по това време, приемния изпит на младежите е общо приет за аристократичните и заможни студенти). Завършва университета със степен по право през 1809 и втора степен по минералогия през 1812.

През следващите години, той заема позиция в Кралския съвет на мините (работи без заплата), като достига позицията на нотариус във ведомството (все още без заплата), през 1814 година.

В Стокхолм, Йохан се запознава с химика Йонс Берцелиус, като вследствие на тяхното приятелство получава достъп до неговата лична лаборатория, където открива химическият елемент литий през 1817 година (изолирайки го като соли), по време на анализите на минерала петалит (действителната изолацията на литий като метал е направено от други учени, по-късно във времето).

В периода 1818 – 1819 години, Арфведсон прави Европейско пътуване, отчасти в компанията на Берцелиус. След като се прибира в родината, Йохан изгражда своя собствена лаборатория. Той прекарва голяма част от живота си в администриране и умножаване на наследственото богатство.

Умира на 28 октомври 1841 г. в Хеденсо на 49-годишна възраст.

Признание[редактиране | редактиране на кода]