Йохан Хайнрих Тишбайн Стари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Йохан Хайнрих Тишбайн Стари, автопортрет ок. 1770
Тишбайн с дъщерите си от ляво Вилхелмина Фридерика и Вилхелмина Каролина Амалия. На стената портрети на умрелите му съпруги Мария София (ляво) и Юлия Мариана Пернета (дясно).

Йохан Хайнрих Тишбайн Стари (на немски: Johann Heinrich Tischbein der Ältere); * 3 октомври 1722 в Хайна; † 22 август 1789 в Касел; наричан der Kasseler) е един от най-признатите художници и един от най-големите портретисти на 18 век.

Той произлиза от талантливата от генерации фамилия от жудожници Тишбайн. Той е съосновател и учител по рисуване на Академията по изкуство в Касел. Той е дворцов художник в Касел и рисува най-вече портрети, също митологични сцени, исторически картини и ландшафти. Той има повече от 300 картини.

Тишбайн е син на хлебаря Йохан Хайнрих Тишбайн и на Сузана Маргарета Хинзинг. През 1753 г. той е номиниран за дворцов художник на ландграф Вилхелм VIII фон Хесен-Касел. През 1762 г. той става професор на новооснованата академия Collegium Carolinum в Касел, основана през 1709 г. от ландграф Карл фон Хесен-Касел (1654 – 1730).

Той се жени за пръв път на 31 октомври 1756 г. за София Роберт († 1759), дъщеря на секретаря на канлайя. Втори път той се жени през 1763 г. за нейната най-малка сестра Анна Мария Пернета Роберт. Йохан Хайнрих Тишбайн е (както също и неговият племенник Йохан Фридрих Август) член на Масонската ложа Zum gekrönten Löwen в Касел.

За най-известната му картина Артемизия (72 x 95 cm) от 1775 г. модел е 18-годишната графиня Августа цу Ройс-Еберсдорф (1757 – 1831) чрез женитба за Франц херцогиня на Саксония-Кобург-Заалфелд. (Артемизия († 351/350 пр.н.е.) е дъщеря на Хекатомн, владетел на Кария и съпруга на брат си Мавзол).

Галерея[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]